Zanimljivosti

Pratite nas na Google news

Radnicama dali bedževe za menstruaciju

Radnicama dali bedževe za menstruaciju
Foto: N.N. | Radnicama dali bedževe za menstruaciju
N.N.

Radnice robne kuće u Japanu dobile su bedževe koji pokazuju da imaju menstruaciju, ali se ta odluka sada preispituje.

Bedževi na kojima je bio crtani lik poznat kao Mis Ciklus predstavljeni su radnicama u oktobru.

Rukovodstvo je, navodno, imalo namjeru da omogući radnicama koje nose bedž da dobiju dodatnu pomoć ili duže pauze.

"Nikada nije bila namjera da one dijele informacije o menstruaciji sa kupcima", rekla je portparolka robne kuće.

Prodavnica iz lanca robnih kuća "Daimaru" koja se nalazi u Osaki uvela je bedževe u oktobru za 500 zaposlenih u dijelu prodaje ženske garderobe.

Bedževi, koje nisu morale da nose sve žene, već su radnicama ponuđeni na dobrovoljnoj bazi, uvedeni su nakon prijedloga zaposlenih i otvaranja novog odjeljenja u prodavnici.

Bedž je trebalo da najavi otvaranje novog dijela prodavnice koji je posvećen "ženskom blagostanju", a otvoren je 22. novembra. Ipak, na bedžu je maskota Seiri-han (seiri znači menstruacija na japanskom).

Ideja rukovodstva bila je da se "poboljša radno okruženje", rekla je za BBC portparolka kompanije "Daimaru" Joko Higući.

Kada je rukovodstvo prodavnice 21. novembra saopštilo medijima vijest o bedževima, neki su pogrešno prenijeli da je ideja akcije bila da kupci - kao i kolege - znaju da li žena trenutno ima menstruaciju.

Izvršni direktor u kompaniji "Daimaru", koji je želio da ostane anoniman, rekao je lokalnim medijima da je bilo "mnogo pritužbi" javnosti, pri čemu se "neke od njih odnose na uznemiravanje".

Neke radnice nisu vidjele smisao bedževa ili su ih nerado nosile, rekla je Higućijeva.

"Ali drugi komentari su bili pozitivni", dodala je. "Ako vidite da kolegica ima menstruaciju, mogli biste da joj ponudite da ne nosi teške stvari ili da joj predložite da pravi duže pauze, a ta podrška bila bi obostrana."

Higućijeva je dodala da su neki kupci zvali da pruže podršku. "Daimaru" ne ukida politiku bedževa, već je preispituje.

Higućijeva je rekla da će smisliti drugačiji način dijeljenja ovih informacija, bez objavljivanja u javnosti.

Kao i u mnogim zemljama, menstruacija je u Japanu nešto o čemu žene rijetko govore u javnosti, a kamoli s muškarcima. Tema je i dalje tabu.

(BBC)

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Šta je ishrana prema bioritmu?

Marketing tim / 09.12.2019 14:56

Već dugo traje rasprava o vezi između onoga što jedemo i vremena kada jedemo. Svi smo čuli klasične tvrdnje: “ako želite smršati, nemojte jesti nakon 19:00 sati”, “ujutro, na prazan želudac, prvo popijte čašu tople vode s limunom” i tome slično.

Neke od tih tvrdnji su naučno dokazane, a neke nisu, no činjenica je da ciklus kretanja Sunca utječe na mnoge od procesa koji se odvijaju u našim tijelima, uključujući i probavljanje hrane.

Hronobiologija je grana biologije koja proučava ritam živih organizama. Mnogi procesi koji imaju fiziološku i nutritivnu važnost za naše tijelo odvijaju se u 24-satnim ciklusima.

 

Na naš unutrašnji sat djeluju signali iz naše okoline, kao što su svjetlo i tama, zvukovi, vremenski uslovi, te uzimanje jela ili pića.

Nedavna su istraživanja pokazala da vrijeme uzimanja obroka može imati značajnu ulogu u regulaciji tjelesne težine. U jednom istraživanju provedenom na ljudima koji su provodili dijetu za mršanje kod osoba koje su svoj glavni obrok uzimale kasno (nakon 15:00 sati) gubitak tjelesne težine bio je značajno manji nego kod osoba koje su taj obrok uzimale ranije (prije 15:00 sati) 1.

6 načina da se uskladite sa svojim biološkim satom:

  • Dan započnite sa zdravim i kompletnim doručkom
  • Pojedite tri glavna obroka i po potrebi jedan ili dva zdrava međuobroka
  • Ako je moguće, planirajte svoje dnevne obroke i izbjegavajte preskakanje glavnih obroka
  • Vaši obroci neka budu uravnoteženi i potrudite se ne povećavati energetski unos tokom dana
  • Uskladite svoj raspored obroka – izbjegavajte odlaganje ručka
  • Jedite redovno – nađite raspored koji vam odgovara i potrudite ga se maksimalno pridržavati.

Zamjenski obroci

Ali, šta ako nemate vremena za pripremu obroka? Možda kasnite na sastanak, zaspali ste ili jednostavno želite više vremena posvetiti nekom hobiju – današnji užurbani ritam ponekad ne ostavlja dovoljno vremena za sve naše interese.

 

U tom slučaju, dobar izbor su zamjenski obroci za kontrolu tjelesne težine, kao što su Formula 1 shake-ovi. U brojnim istraživanjima 2 zamjenski obroci su se pokazali praktičnom metodom kontrole težine, kao i izvorom ključnih nutrijenata potrebnih organizmu.

Da bi se taj cilj mogao postići, zamjenski obroci moraju biti vrhunski i naučno istraženi, te ispunjavati pojedinačne potrebe ljudi kako bi svakome pružili ono što im je potrebno.

Herbalife Nutrition Formula 1 Nutritional Shake Mix predstavlja bogat i kremast shake koji se može pripremiti za nekoliko sekundi i nudi odlično uravnotežene količine visokokvalitetnih proteina, te esencijalnih makronutrijenata i mikronutrijenata, što ga čini odličnim zamjenskim obrokom za kontrolu tjelesne težine 3.

 

1 Garaulet M, Gómez-Abellán P, Alburquerque-Béjar JJ, Lee YC, Ordovás JM, Scheer FA. Timing of food intake predicts weight loss effectiveness. Int J Obes (Lond) 2013 Jan; 29.

2 Heymsfield SB, van Mierlo CA, van der Knaap HC, Heo M, Frier HI. Weight management using a meal replacement strategy: meta and pooling analysis from six studies. (Kontrola tjelesne težine uz pomoć strategije zamjenskih obroka: meta analiza i pooling analiza iz šest ispitivanja) Int J Obes Relat Metab Disord. 2003;27(5):537-49

3 Za kontrolu težine: Zamjena dva glavna dnevna obroka zamjenskim obrocima u sklopu ishrane s ograničenim energetskim unosom pridonosi gubitku tjelesne težine. Za zadržavanje optimalne težine: Zamjena jednog od glavnih dnevnih obroka zamjenskim obrokom u sklopu prehrane s ograničenim energetskim unosom pridonosi održavanju tjelesne težine nakon gubitka tjelesne težine.

Najčitanije