Zanimljivosti

Riješena misterija grobnice broj šest

Riješena misterija grobnice broj šest
Foto: cottonbro studio/Pexels | Riješena misterija grobnice broj šest

Grobnica broj 6 otkrivena u Dženđangu, u istočnoj kineskoj provinciji Đangsu, ustvari je grobnica plemića iz vremena šest dinastija (222-589) i ujaka osnivača i cara Južne dinastije (420-589).

"Bronzani pečat pronađen u grobnici broj 6 potvrđeno je lični pečat Žao Sjuenžija. Starost grobnice konzistentna je sa istorijskim podacima", rekao je Li Sidong, zamjenik direktora gradskog instituta za arheologiju i baštinu.

U grobnici broj 6 pronađeno je 20 pogrebnih darova, uglavnom postavljenih kraj oltara na čelu grobnice.

Arheolozi su pronašli 13 grobnica tokom nedavnih iskopavanja. Sedam njih su zidane grobnice aristokrata od istočne dinastije Đin (317-420) do južne dinastije, a šest jame iskopane za civile iz dinastija Ming i Ćing, prenosi b92.

Arheolozi kažu da su u najviše grobnica sahranjeni pripadnici istočne dinastije Đin, što je dokaz o selidbama sa sjevera na jug. Otkrića daju važne tragove za proučavanje migracija naroda u kineskoj istoriji.

Car i osnivač Južne dinastije zvao se Liju Ju, ali je jedno od imena po kojima je zapamćen imperator Vu iz Liju Songa. Rođen je 16. aprila 363. godine i imao je skromno porijeklo, ali se uzdigao na tron kao vođa pobune protiv Huana Sjuana 408.

On je 420. natjerao cara Gonga iz dinastije Đin da mu prepusti presto, nakon čega je uspostavio novu dinastiju. Smatra se izuzetnim strategom, možda i najvećim u tom periodu, jer je osvojio dva od 16 kraljevstava i bio je neporažen na bojnom polju. Vladao je samo dvije godine, a nakon smrti naslijedio ga je sin Šao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije