SP Qatar 2022.

Zanimljivosti

Sami izrađuju grijalice od svijeća i tegli: "Ovo me spasilo"

Sami izrađuju grijalice od svijeća i tegli: "Ovo me spasilo"
Foto: Printscreen/TikTok | Sami izrađuju grijalice od svijeća i tegli: "Ovo me spasilo"
Nezavisne novine

​Mnoštvo korisnika društvenih mreža oduševljeno je otkrićem kako se zagrijati za malo novca, u doba krize s energentima i cijenama koja je preplavlja svijet.

Naime, trik koji je poznat već dugo preplavio je društvene mreže, a smrznuti korisnici tvrde da je grijalica i više nego učinkovita.

Iako ima različitih načina na koji ljudi izvode terakota grijalicu, objašnjavaju da je ključno imati više posuda različite veličine. Naime, za ovu grijalicu potrebne su svijeće, a najčešće se koristi više komada dušica.

@beaunortonsings #enerysaving #tealightheater  original sound - Beau Norton

Na postolje odvojeno od podloge treba se namjestiti tegla od terakote, okrenuta naopako.

Na nju zatim treba ići veća tegla koja pomaže sa prikupljanjem topline. Neki tutorijali savjetuju i treću teglu, a neki koriste samo jednu.

Prostor ispod ruba tegle mora biti otvoren kako bi svijeće imale kiseonik da bi gorile, a terakota prikuplja svu toplinu iz dušica koja je izlazi vani u prostor.

Tegle koje su zarobile toplotu zatim se zagrijavaju i isijavaju je još jače u prostor, čime su brojni korisnici društvenih mreža oduševljeni.

"Hvala na ovom tutorijalu, spasili ste me od smrzavanja", napisala je jedna od korisnica, a druga je dodala da je sigurna da će joj ovakvo grijanje pomoći s troškovima gasa, prenosi 24sata.

Jedan korisnik snimio je rezultate termalnom kamerom, krenuo je s 72 F (22.2 C) i došao do 123 F (50.6 C stepeni) u tegli pa time dokazao koliko je topline prikupila terakota.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije