Zanimljivosti

Slovenački Etnografski muzej prikuplja 'koronahumor' kao narodno blago

Slovenački Etnografski muzej prikuplja 'koronahumor' kao narodno blago
Foto: Ilustracija | Slovenački Etnografski muzej prikuplja 'koronahumor' kao narodno blago

Gotovo 500 viceva i pošalica na temu virusa korona i uredbi o fizičkoj distanci prikupljeno je dosad u akciji slovenačkog Etnografskog muzeja započetoj 23. marta, jedanaestog dana nakon što je u Sloveniji proglašena epidemija covida-19.

Muzej je trenutno zatvoren za posjetioce i ima samo virtualne prezentacije svojih postava na internetu, trudeći se da radom "na daljinu" i dalje zadovolji istraživače i posjetioce.

Vodstvo te ustanove odlučilo se na prikupljanje humora nastalog u vrijeme epidemije, kada mnogi zapadaju u tjeskobna stanja, kao nematerijalnih tragova tog traumatičnog društvenog razdoblja te da bi se potvrdilo da humor "u doba korone" može pomoći u prevladavanju trenutnog osjećaja nesigurnosti i straha.

Ljudi duhovite priloge šalju na imejl [email protected], a skidaju ih i sami s društvenih mreža.

Ima tu i viceva "s bradom", koji su samo prilagođeni aktualnoj zdravstvenoj i političkoj situaciji, ali i originalnih, autorskih, kazao je za medije Miha Špiček iz slovenačkog Etnografskog muzeja, prenosi Hina.

Jedna od prvih pristiglih korona šala bila je u obliku oglasa u novinskoj rubrici koja spaja srodne duše: "Mlad, simpatičan dečko u samoizolaciji, s većom zalihom ulja, kvasca i tjestenine, traži odgovarajuću djevojku s većom zalihom toalet papira".

Našao se tu i neizbježni protagonist viceva Čak Noris, koji je, došavši u Sloveniju dobio virus korona, na što je policija koroni odredila dvosedmični karantin, kaže šala.

Na kraju krize, muzej će s određenom vremenskom distancom sve prikupljene šale i viceve objaviti pod oznakom "koronahumor", u godišnjaku svoga kustodijata za duhovnu kulturu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije