Zanimljivosti

Spa u Dolini pakla rezervisan samo za majmune

Spa u Dolini pakla rezervisan samo za majmune
Foto: N.N. | Spa u Dolini pakla rezervisan samo za majmune

Na ostrvu Honšu, u blizini japanskog grada Nagano, nalazi se neobičan prostor - park Jigokudani. Većina zime ovdje je snijeg, a prosječna temperatura je pet stepeni ispod nule, jer je park na nadmorskoj visini od 850 metara.

Lokalno stanovništvo dugo je nazivalo ovo područje Dolina pakla, jer su bili prestrašeni parom koja se izdizala iz pukotina u tlu i kipuće vode.

Na ovom područiju je još u 19. vijeku otvoren spa, gdje su turisti mogli uživati u vrućim kupkama s predivnim pogledom. Nedugo poslije priključili su im se japanski makaki majmuni iz obližnjih šuma.

Zbog gradnje u šumama majmuni su počeli dolaziti u gradove, a kada ih je stanovništvo počelo tjerati iz gradova, došli su ovdje te je sada ovo područje i službeno nazvano Jigokudani park majmuna, a u njemu se smiju kupati samo majmuni.

Riječ je o tzv. snježnim majmunima koji žive u uslovima u kojima većina radije ne bi. No, pametni majmuni, kada su nanjušili turiste, nanjušili su i potencijalno bogat izvor grickalica, hrane i zabave. Sada možete zateći i već zauzete izvore u kojima se kupaju cijele kolonije majmuna.

Ovi snježni majmuni imaju gusto smeđe krzno koje ih čuva od hladnoće, a dodatno se zagrijavaju i u toplim kupkama. Zanimljivo je da su ovi primati najsnažniji kada je riječ o klimatskim uslovima te mogu da podnesu temperature i do -15 stepeni Celzijusa.

Proučavanje njihovog izgleda i navika naučnicima prestavlja određeni problem s obzirom na to da ova vrsta majmuna većinu vremena provodi opuštajući se u toploj kupki. No, ono što se zna jeste da u parku živi oko 200 majmuna.

U ovom spa okruženju majmuni se mogu zateći kako zatvorenih očiju meditiraju u kupelji omamljeni parom ili kako se ganjaju po granama. Neki su posjetioci čak uočili male majmune koji prave kugle od snijega i grudvaju se.

Najpopularnije doba za posjetu je zima, kada je ovo područje prekriveno snijegom. Potpuno su imuni na turiste i možete im se diviti sa sigurne udaljenosti, ali bez diranja. Iako Jigokudani nije vjerski lokalitet, snježni majmuni privlače brojne posjetioce i hodočasnike, jer se, prema brojnim legendama i bajkama, vjeruje da su oni vjesnici Shinto planinskih bogova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije