Zanimljivosti

Špancu prijeti zatvor jer je otvorio pismo adresirano na sina

Špancu prijeti zatvor jer je otvorio pismo adresirano na sina
Foto: N.N. | Špancu prijeti zatvor jer jeotvorio pismo adresirano na sina

Jedan muškarac iz Španije rizikuje da provede naredne dvije godine u zatvoru zato što je otvorio pismo koje je bilo adresirano na njegovog desetogodišnjeg sina.

Osim što je otvorio pismo, ovaj muškarac je želio da ga iskoristi kao dokaz na sudu protiv dječakove majke tj. svoje bivše supruge.

Na saslušanju, koje je u srijedu održano u Sevilji, u Španiji, oca je tužiolac optužio za narušavanje privatnosti djeteta, jer je otvorio pismo koje je bilo namijenjeno dječaku, iako nije imao ovlaštenje za to.

Pismo je poslala dječakova tetka i u njemu je poručila maloljetniku kako da svjedoči protiv svog oca u slučaju porodičnog nasilja, za koje je tužbu podigla dječakova majka. Izvještaj, takođe, navodi da je tetka u pismu vrijeđala dječakovog oca, a sadržaj pisma je otac želio da prikaže kao dokazni materijal na sudu i prikaže poroti na koji način porodica njegove bivše supruge vrši pritisak na dijete.

Postigao je ono što je želio i dobio je taj dio slučaja, međutim sada se suočava sa dvije godine zatvora, kao i finansijskom kaznom, jer je narušio privatnost svog djeteta.

Dječakova majka je bila ta koja je podigla tužbu protiv bivšeg supruga i putem svojih advokata traži minimalno dvije godine kazne zatvora, kao i 3.000 evra odštete. Njeni advokati su takođe tražili da muškarac plaća dodatnih šest evra dnevno narednih 12 mjeseci, što je ukupno 2.160 evra, ali razlozi za ovo nisu saopšteni.

U njegovu odbranu, advokati su rekli da je otac pismo adresirano na svog sina otvorio slučajno, jer dijele isto prezime. Odbrana je takođe dodala da čak i u slučaju da sud ne povjeruje da je otac to uradio slučajno, otvaranje pisma koje je upućeno maloljetnom licu je potpuno legitimno, jer na taj način roditelj može da zaštiti svoje dijete.

Kancelarija branioca insistira da sud uzme u obzir ovu stavku. Sud još nije donio odluku u ovom slučaju, koji je za kratko vrijeme privukao pažnju javnosti i medija u cijeloj Španiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije