Zanimljivosti

Sulude navike planetarno popularnih ljudi

Sulude navike planetarno popularnih ljudi
Foto: Pixabay | Sulude navike planetarno popularnih ljudi
N.N.

Oni su bili veoma uspješni u svom poslu, ali se nekih bizarnih navika nikada nisu oslobodili. Posebni rituali, ali i pomalo čudni, ishrane se vezuju za njih.

Književnica Patriša Hejsmit jela je jedno te isto u gotovo svakom obroku, slaninu i jaja. Svaku seansu pisanja započinjala je čašicom žestokog pića, ali ne zbog cirkulacije ili energije, tvrdi njen biograf Endrju Vilson. Ona je tako zapravo umirivala povremene "eksplozije" energije, koje su naginjale epizodama manije.

Slavni pisac Onore de Balzak je gajio veliku ljubav prema kafi. "Kafa mom životu daje snagu. Pratio sam njene efekte u velikim razmjerama", napisao je on 1830.

I zaista, francuski romanopisac je u jednoj od svojih "radnih orgija", pisao bez prestanka od jedan ujutru do četiri popodne, uz samo jednu 90-minutnu pauzu za dremku.

Kako bi imao energije za takve poduhvate, ispijao je 50 šolja kafe na dan. Takođe, pribjegavao je užasnom metodu razbuđivanja, koji je uključivao jedenje samljevene kafe na prazan želudac. Tvrdi da su mu se u takvim trenucima "ideje pokretale kao bataljoni velikih armija na svoja legendarna bojišta". Za Balzaka, "ratovi" su bjesnili do njegove smrti u 51. godini. Za to vrijeme napisao je 91 djelo u periodu od samo 16 godina.

Marlon Brando je imao poteškoće tokom cijele karijere, budući da nije mogao da nađe balans između iscrpljujućih dijeta i velikog prejedanja.

Na početku karijere jeo je kikiriki puter u ogromnim količinama, čitave kutije peciva sa cimetom i ogromne doručke sačinjene od kornfleksa, kobasica, jaja, banana i pavlake, kao i palačinki u javorovom sirupu.

Proždirao je i do šest hotdogova odjednom na noćnim zabavama u Holivudu. Prkosio je pokušajima voljenih ljudi i kolega da ga zaustave u bezumnom prežderavanju i lomio katance koje su stavljali na frižidere, bježao sa snimanja noseći velike kutije sladoleda i molio prijatelje da uklanjaju dokaze da je jeo velike količine hamburgera.

"Bio sam na jednoj od svojih frutarijanskih dijeta i upravo sam se vratio sa plantaže jabuka", objašnjavao je Stiv Džobs porijeklo naziva kompanije Apple biografu Volteru Ajzaksonu.

Džobs je bio vegan dobar dio života i povremeno se ograničavao isključivo na voće i povrće i po više nedjelja jedući samo jednu ili dvije namirnice, poput jabuka ili šargarepa. On je vjerovao da takva ishrana neutrališe tjelesne mirise i da ne mora svakodnevno da se kupa niti koristi dezodorans, mada se njegove kolege nisu slagale s tim.

Ponekad je jednostavno gladovao i uživao, kako kaže, u "euforiji i ekstazi" gladovanja, iako je takođe volio da uživa u dobrom avokadu. Vjerovao je da se najbolja žetva ostvaruje na najškrtijem tlu i da se zadovoljstvo može pronaći samo u uzdržavanju, rekla je njegova kćerka Lisa.

Legenda kaže da je Džeki Kenedi jela jedan pečeni krompir dnevno punjen beluga kavijarom i kiselom pavlakom.

Pazila je na vagu s "preciznošću kojom trgovac dijamanata broji svoje karate", tvrdila je njena sekretarica Tiš Boldridž. Čim bi na kilaži dobila nekoliko kilograma, gladovala bi jedan dan, a onda bila na strogoj voćnoj dijeti sve do povratka na uobičajenu kilažu.

(Stil.kurir.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije