Zanimljivosti

Pratite nas na Google news

Tehnologija "dizajnerskih beba"

Tehnologija "dizajnerskih beba"
Foto: N.N. | Tehnologija "dizajnerskih beba"
N.N.

Da li će roditelji uskoro moći birati koliko će im dijete biti visoko ili inteligentno? Nova studija kaže da neće.

Postoji etička debata o konceptu takozvanih dizajnerskih beba - fetusa čiji su embrioni izabrani na osnovu određenih osobina ili podvrgnuti genetičkom inženjeringu kako bi se neke osobine poboljšale. Nekada teme naučne fantastike, "dizajnerske bebe" su danas postale moguća realnost, pogotovo nakon što je jedan naučnik demonstrirao bebe uređenih gena.

Iako uređivanje gena stvara mnogo kontroverze, nova studija naglašava alternativan način ove metode dizajniranja beba, a to je biranje superiornih embriona nakon skrininga DNK.

Doktori već koriste tehniku poznatu kao predimplantacijsko genetičko testiranje kako bi provjerili embrione koji su dobijeni kroz in vitro fertilizaciju (IVF). IVF je proces u kojem doktori u laboratoriji spajaju polne ćelije roditelja i kasnije implantiraju dobijeni embrion u majčinu matericu.

Doktori koriste predimplantacijsko genetičko testiranje kako bi otkrili genetske mutacije koje bi mogle dovesti do bolesti, ali potencijalno bi ista tehnika mogla biti korištena kako bi se izabrali embrioni s predispozicijom za veću visinu ili viši nivo inteligencije. Pored etičkih dilema, ideja o biranju optimalnih embriona zasnovano na njihovim genima ima jednu ključnu manu: niko nije siguran da će uspjeti. Izgleda da nauka jednostavno još nije dostigla taj nivo. "Ako pogledamo šta sa današnjom tehnologijom možemo uraditi, dobici su limitirani", rekao je koautor studije Šai Karmi.

"Sudeći po modelima, u najboljem scenariju, skrinovani embrioni za gene visine bi imali u prosjeku samo tri cm veću visinu od očekivane, dok bi na primjer embrioni izabrani zbog gena za visok IQ imali samo oko tri IQ boda višu inteligenciju od očekivane.

(LIVESCiENCE)

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije