Zanimljivosti

Tračanje nije uvijek loše

Tračanje nije uvijek loše
Foto: timesofindia.indiatimes.com | Tračanje nije uvijek loše

Mada tračanje samo po sebi ima negativnu konotaciju, naročito ako zadire u privatnost i nanosi štetu osobi koja je predmet ogovaranja, stručnjaci smatraju da nije uvijek loše govoriti o nekome u njegovom odsustvu.

Rezultati istraživanja pokazuju da ljudima ne pada teško da slušaju tračeve i da učestvuju u njima. U prosjeku, ogovaramo 52 minuta.

"Većina tračeva je bezopasna", kaže Megan Robins, profesorka psihologije na univerzitetu Riversajd u Kaliforniji.

"Oko 15 odsto tračeva ima negativnu konotaciju, dok ostali iznose određene činjenice, kao što je, recimo, konstatacija da je neko zakasnio na posao", dodaje.

Mada vlada uvjerenje da najviše ogovaraju žene i manje obrazovani, istraživači tvrde da su svi skloni tome.

"Ne živimo u izolaciji i nekad je neizbježno da govorimo o ljudima koji nisu prisutni. Svi ogovaraju i to nije nužno loše", kaže Robinsova.

Tračanje je štetno kada negativno govorimo o nečijem fizičkom izgledu i zdravlju ili kada iznosimo neistine tvrdnje. Ogovaranje predstavlja mehanizam povezivanja sa drugim osobama i takva navika nije ograničena na određenu starosnu grupaciju. Profesorka psihologije Stejsi Tores proučavala je takve navike kod starijih osoba u Njujorku i došla do saznanja da najviše tračare u lokalnim prodavnicama. To im pomaže da održe društvene veze i da se bore protiv samoće, prenose Novosti.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije