Zanimljivosti

Turista iz prve otvorio sef zaključan decenijama

Turista iz prve otvorio sef zaključan decenijama
Foto: Ilustracija | Turista iz prve otvorio sef zaključan decenijama

Turista u Muzeju zaostavštine grada Vermiliona u Kanadi uspo je "iz prve" da pogodi kombinaciju sefa koji niko nije uspio da otvori još od druge polovine 1970-ih godina.

Stefan Mils je zapanjio radnike muzeja kada je uspio da otključa sef pogodivši na sreću kombinaciju koja je decenijama mučila eksperte, prenosi "BBC" na srpskom.

U muzeju u provinciji Alberta prethodno su više puta pokušavali da otključaju stari sef - ali bez uspjeha.

Muzej, koji se nalazi u staroj školskoj zgradi od cigala, sadrži kolekciju predmeta iz istorije Vermiliona, gradića sa nešto više od 4.000 stanovnika, a jedan od eksponata je i sef porijeklom iz hotela Bransvik, koji je u tom gradu otvoren 1906. godine.

Vjeruje se da je sef kupljen 1907. godine, a muzeju je poklonjen početkom 1990-ih kada je hotel promijenio vlasništvo i bio renoviran.

Iz muzeja su prethodno tražili pomoć stručnjaka kako bi otkrili šifru, pokušavali različite kombinacije, čak su stupili u kontakt s bivšim zaposlenima u hotelu.

Mils kaže da je cijela porodica "bila zaintrigrana" kada im je pokazan sef.

I drugi posjetioci su se, baš kao i porodica Mils, igrali sa sefom i pokušavali da ga otvore, ali bezuspješno.

"Rekao sam vodiču da je to nevjerovatna vremenska kapsula i da ne znaju ni šta je unutra", rekao je Mils, koji radi kao varilac.

Kako navodi "BBC", on je primjetio da se brojevi kreću od 0 do 60, i odlučio da proba 20-40-60.

"Tipična kombinacija, tri puta u smjeru kazaljke na satu - 20 - dva puta u suprotnom smjeru - 40 - jednom u smjeru kazaljke na satu - 60, probao sam i otvorio se", ispričao je Mils.

U sefu, nažalost, nije bilo blaga, već stari nalog za plaćanje i bločić za upisivanje narudžbi iz 1970-ih godina.

U bločić je upisan račun za burger od pečuraka koji je koštao 1,5 kanadskih dolara (0.99 evra) i kutiju cigareta za jedan kanadski dolar.

"Ti predmeti nemaju neku vrijednost, ali nas veoma zanimaju. Daju nam ideju o tome kakvo je ovo mjesto bilo 1977. i 1978. godine", rekao je vodič Tom Kiblvajt.

Vjerovatnoća da Mils tačno pogodi kombinaciju je mala, rekao je Džefri Rozental sa Univerziteta u Torontu i precizirao da je, prema njegovoj računici, šansa da se iz prvog pokušaja pogodi kombinacija 1 prema 216.000. Njegova kalkulacija je uzela u obzir da se brojevi na sefu kreću od 0 do 60.

On ipak ističe da neke takve brave imaju prostora za manevrisanje, a pošto je ova imala sigurnosni sistem od tri broja, Rozental je izračunao da su šanse ipak jedan prema 8.000, što je, ipak, "i dalje mala vjerovatnoća".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije