Zanimljivosti

U Jadranskom moru živi 30 vrsta ajkula

U Jadranskom moru živi 30 vrsta ajkula
Foto: N.N. | U Jadranskom moru živi 30 vrsta ajkula

Oko 30 vrsta morskih pasa, koji su bezopasni, žive u Jadranskom moru, kaže doktor Mirko Đurović iz crnogorskog Instituta za biologiju mora i podsjeća da u posljednjih tridesetak godina nije zabeležen bilo kakav napad na čovjeka.

Možemo konstatovati da naše ajkule, da kažemo ne grizu, ima mnogo morskih pasa, ali oni su uvijek najvećim dijelom svog života na otvorenom moru, objašnjava Đurović.

Prema njegovim riječima, svake godine u ovo vrijeme, bez konkretnog razloga, pojavljuju se medijski naslovi o ajkulama u vodama Jadrana, javlja Radio-televizija Crne Gore.

Dr Đurović ističe i da veliki broj kruzera posjeti crnogorsko primorje, što ne utiče na kvalitet morske vode, te je ona prve kategorije, ne samo na otvorenom moru, već i uz obalu.

Inače, usled klimatskih promjena dolazi i do rasta temperature mora. Iz crnogorskog Instituta za biologiju mora kažu da je ustanovljeno da prosječna temperatura vode u Jadranskom moru svake godine poraste za 0,6 stepeni, što pogoduje razvoju invazivnih biljnih i životinjskih vrsta.

"Tu su, prije svega, ribe, rakovi i drugi morski organizmi, koji u najvećem dijelu negativno utiču na morski ekosistem, a jedan od presudnih faktora jeste i povećanje temperature morske vode", naglasio je Đurović i dodao da nove, otpornije životinjske vrste potiskuju domicilne.

"Samim tim pričine određenu štetu, koja se, prije svega, odnosi na smanjenje u ribarstvu, dakle zauzimanje prostora u odnosu na domaće vrste", zaključio je Đurović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije