Zanimljivosti

U Rimu otkrivena kuća iz drugog vijeka

U Rimu otkrivena kuća iz drugog vijeka
Foto: N.N. | U Rimu otkrivena kuća iz drugog vijeka

Luksuzna rimska kuća koja datira iz vremena cara Hadrijana posljednje je arheološko blago otkriveno tokom iskopavanja nove linije rimskog metroa, objavili su u eksperti.

Ruševine "komandantove kuće" iz drugog vijeka nove ere otkrivene su tokom rada na stanici metroa u centru grada Amba Aradam  Ipponio na liniji C rimskog metroa, gdje su arheolozi prije dvije godine takođe pronašli senzacionalno otkriće 1.800 godina stare vojne kasarne.

"Smatramo da je ovo kuća u kojoj je komandant kasarne živio i odmarao se nakon posla", izjavio je zvaničnik rimske agencije za očuvanje spomenika Frančesko Prospereti novinarima dok je stajao u kući od 300 kvadratnih metara, otprilike 12 metara ispod nivoa ulice.

Kompletna građevina s bogatim mozaicima i zidnim dekoracijama, kao i s 14 soba, uključujući i kupatilo s podnim grijanjem biće prebačena kako bi se omogućio nastavak radova na metrou.

Kada se podzemni tuneli dovrše, arheološko otkriće biće vraćeno "gdje je bilo, kakvo je i bilo" kako bi se stvorila "sigurno najljepša stanica metroa u svijetu", kazao je Prospereti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije