Zanimljivosti

U najhladnijem naseljenom mjestu na Zemlji "otopli" na minus 50 stepeni

U najhladnijem naseljenom mjestu na Zemlji "otopli" na minus 50 stepeni
Foto: Facebook/Ilustracija | U najhladnijem naseljenom mjestu na Zemlji "otopli" na minus 50 stepeni

U najhladnijim ruskim gradovima u Sibiru i na Dalekom istoku mještani smatraju da je zahladilo tek kada temperatura padne ispod minus 50 stepeni Celzijusovih.

Najhladniji gradovi u Rusiji su Ojmjakon, Verhojansk, Vorkuta i Noriljsk.

Hladnoća pri kojoj se živa na termometru spusti 40 stepeni ispod nule nije ništa neobično, s tim što klimatski zima stiže već u oktobru i traje do maja naredne godine, a snijeg se ni ljeti ne istopi.

U Noriljsku problem nije samo hladnoća, već i jaki vjetrovi koji doslovno obaraju s nogu, navodi "Ruska riječ".

- Hladnoća se osjeća na minus 30 do minus 35 /ako nema vjetra/, a na temperaturi od minus 45 stepeni i nižoj to je već prava studen - ističe Јana Leuševa, fotograf iz Noriljska.

U Noriljsku vjetar snižava temperaturu na oko minus 60 stepeni Celzijusovih. Mještani nose termorublje i tople kombinezone i ostaju kod kuće kad god mogu.

Pri temperaturi nižoj od minus 45 stepeni Celzijusovih, učenici od prvog do osmog razreda oslobođeni su pohađanja nastave, dok to za one iz starijih razreda ne vrijedi.

- Kada se temperatura spusti do minus 50 - kažemo da je otoplilo, a računa se da hladnoća počinje na temperaturi ispod 60 stepeni - objašnjava Ilgen Argistahov iz Ojmjakona u Јakutiji, najhladnijem mjestu na Zemlji na kojem žive ljudi.

Tu je 1933. godine zabilježena rekordno niska temperatura od minus 67,7 stepeni Celzijusovih.

Na jugu Sibira je znatno "toplije" nego na sjeveru.

- Kod nas se zimi temperatura uglavnom spusti na minus 20 do minus 40 stepeni... Meni postaje hladno na minus 30 - kaže Marina Krilova iz grada Kemereva.

Jedini pravi Deda Mraz - sibirski Ded Moroz iz Ojmjakona, najhladnijeg naseljenog mjesta na planeti Zemlji. Najniža izmjerena temperatura u Ojmjakonu iznosi -71,2 stepena Celzijusova.
Jedini pravi Deda Mraz - sibirski Ded Moroz iz Ojmjakona, najhladnijeg naseljenog mjesta na planeti Zemlji. Najniža izmjerena temperatura u Ojmjakonu iznosi -71,2 stepena Celzijusova.

U Kemerevu na minus 30 stepeni Celzijusovih djeca idu u školu, a svi ostali normalno rade.

U Moskvi je zimi mnogo "toplije" nego u Sibiru i na Dalekom istoku. Obično se temperatura ne spišta ispod minus 20 stepeni Celzijusovih, pri čemu je u centru grada toplije nego na periferiji.

Međutim, mećave zatrpavaju puteve, a vlažni vjetar probija do kostiju.

- Obično je stvarno hladno na temperaturi ispod minus 15 - kaže Darja Sokolova iz Moskve, ali objašnjava da, "bez obzira na vrijeme, uvijek ide u šetnju."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije