Zanimljivosti

U zatvoru proveo petinu života zato što je novinar

U zatvoru proveo petinu života zato što je novinar
Foto: N.N. | U zatvoru proveo petinu života zato što je novinar

Etiopijski novinar Eskinder Nega, koji je dobio zatvorsku kaznu u trajanju od 18 godina zbog optužbe da je sarađivao sa zabranjenom grupom "Gibnot 7", pušten je na slobodu iz zatvora "Kaliti" u Adis Abebi.

Nega je postao novinar slučajno, u svojim dvadesetim godinama, i u to vrijeme, prvi put u istoriji Etiopije, država je imala nezavisne magazine. Nega je odlučio da pomjera granice novinarstva u Etiopiji, tako da je pisao članke koji kritikuju etiopijski politički režim.

Zalagao se za demokratiju i kraj jednopartijske vladavine. Njegove novine su bile prve koje su optužene, a Eskinder Nega i njegov urednik su bili prvi koji su zatvoreni. Nega sada ima 48 godina, a devet godina života je proveo u zatvoru.

Od 1993. bio je hapšen i u zatvoru zbog različitih optužbi proveo je skoro petinu života  zbog toga što je obavljao posao novinara.

Ove godine je pušten na slobodu nakon zatvorske kazne u trajanju od preko šest godina. Iako za sebe kaže da je osoba koja promoviše mir, etiopijska vlada ga je zatvorila pod optužbom da je terorista. Jednom prilikom zatvoren je u poznatom etiopijskom zatvoru "Maekelawi".

Nega je tokom svojih boravaka u zatvoru iskusio život u potpunom mraku, spavajući u ćeliji veličine dva kvadratna metra. U toalet mu je bilo dopušteno ići dvaput dnevno, a tuširanje nije dolazilo u obzir. Eskinderov sin je rođen u zatvoru, nakon što je vlada Eskindera i njegovu ženu zatvorila 2005. godine. Sina, koji trenutno živi u Sjedinjenim Američkim Državama, nije vidio od 2012. godine.

"Ni s kim se nisam tukao, samo sam pisao. Oduzeti su mi papir i olovke. Nisu me htjeli samo fizički zatvoriti, željeli su slomiti moj duh", rekao je Eskinder Nega.

Ono što je održalo Eskinderov moral čak i u najmračnijim trenucima njegovog života bila su pisma koja je redovno dobijao od organizacija kao što su "Amnesty International", koje su ga i javno podržavale. Iz zatvora je napokon pušten 2018. godine, zato što su ljudi na ulicama zahtijevali puštanje aktivista, novinara i blogera iz zatvora. Prethodnih mjeseci Etiopija je doživjela rapidne promjene pod predsjednikom Abijom Ahmedom, koji obećava više slobode narodu. Eskinder tvrdi da će nastaviti da se bori za ljudska prava kao novinar jer je sloboda govora osnova demokratije. Nega je takođe rekao da vidi demokratiju kao neizbježnu budućnost svoje zemlje. "Ova bitka se ne dešava samo u Etiopiji. Ona je dio ljudskog stanja koja postoji od početka istorije", rekao je Nega u intervjuu za "Vašington post".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije