Zanimljivosti

Više od 10.000 tražilaca azila stiglo u Britaniju malim čamcima

Više od 10.000 tražilaca azila stiglo u Britaniju malim čamcima
Foto: Ilustracija | Više od 10.000 tražilaca azila stiglo u Britaniju malim čamcima

LONDON - Više od 10.000 tražilaca azila ove godine stiglo je u Veliku Britaniju malim čamcima, pokazuju vladini podaci koji su danas objavljeni.

Broj ljudi koji su došli na južne plaže Engleske nakon što su prešli opasan prelaz preko Lamanša opao je za trećinu u 2023. godini, ali najnoviji podaci na sajtu britanske vlade pokazuju da ih je 10.170 stiglo između januara i 25. maja, u odnosu na 7.395 u istom periodu prošle godine, preneo je Rojters.

Britanski premijer Riši Sunak, koji je u srijedu najavio da će nacionalni izbori u Britaniji biti održani 4. jula, rekao je kasnije ove nedjelje da tražioci azila koji ilegalno dođu u Britaniju neće biti deportovani u Ruandu pre glasanja, dovodeći u pitanje politiku njegove Konzervativne partije.

Opoziciona Laburistička partija, koja je u istraživanjima javnog mnjenja ima podršku 44 odsto građana u odnosu na konzervativce, koje podržava 27 odsto građana, obećala je da će odustati od ove politike ako pobijedi na izborima.          

Laburisti su saopštili da će, ako pobijede na izborima, oformiti Komandu za graničnu bezbjednost koja bi okupljala osoblje iz policije, domaće obaveštajne agencije i tužioce koji će sarađivati sa međunarodnim agencijama na zaustavljanju krijumčarenja ljudi.

           

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije