Zanimljivosti

Pratite nas na Google news

Vodovod u Americi tvrdi: Voda je bezbjedna za piće

Vodovod u Americi tvrdi: Voda je bezbjedna za piće
Foto: Facebook | Vodovod u Americi tvrdi voda je ova voda bezbjedna za piće
N.N.

Stotine mještana varoši Koul Grouv u američkoj državi Ohajo u ponedjeljak je osvanulo uz ružičastu vodu u česmama.

Iako su razumljivo bili uznemireni i šokirani, lokalni zvaničnici i predstavnici vodovoda rekli su im da nema razloga za paniku i da mogu slobodno da piju česmovaču, ali da bi mogla da im ofarba veš.

Do incidenta sa drečavim ishodom došlo je usljed kvara na pumpi u postrojenju za preradu vode kada je u rezervoar procurjela veća količina natrijum permanganata, koji se koristi kako bi se poboljšao miris i ukus vode, suzbile riječne školjke koje mogu da se pojave i uklonili tragovi pojedinih metala.

Laboratorijska testiranja su ipak pokazala da je ova hemikalija ipak bila u okviru dozvoljene koncentracije iako je ona bila oko 13 puta veća nego inače, a zvaničnik vodovoda je rekao je za lokalne medije da jedinjenje uopšte nije opasno nakon što se rastvori u vodi. Ovo nije umirilo mnoge mještane koji su se ipak odlučili da kupuju flaširanu vodu.

Sistem je nekoliko puta pročišćavan od ponedjeljka, ali je boja vjerovatno i dalje prisutna u pojedinim domaćinstvima pa im iz vodovoda savjetuju da puste vodu da teče dok se ne vrati u normalu.

(odditycentral.com/novosti.rs)

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije