Zanimljivosti

Zarađivao priznavajući tuđe prekršaje u vožnji

Zarađivao priznavajući tuđe prekršaje u vožnji
Foto: Pixabay | Zarađivao priznavajući tuđe prekršaje u vožnji

​Civilna garda Balearskih ostrva u Španiji saopštila je da je otkrila Jermenina koji je na mreži reklamirao prilično neobičnu uslugu.

Neimenovani muškarac je nudio da preuzme krivicu za prekršaje u vožnji strancima i pomogne im da čuvaju svoju evidenciju čistom kako bi zadržali vozačke dozvole i izbjegle plaćanje kazni. Naravno, za svoju uslugu tražio je novac, između 75 i 200 evra po bodu oduzetom od sopstvene vozačke dozvole - i posao je cvjetao.

Sve je počelo sredinom 2021. godine, kada je civilna saobraćajna garda Majorke istražila incident koji se dogodio na autoputu Andratk. Vozač koji je policiji dao znak da svrati radi rutinskog alkotestiranja ignorisao je uputstva agenta i natjerao ga da skoči sa puta kako ne bi bio pregažen. Tokom bjekstva, neidentifikovani muškarac sa šljemom počinio je niz različitih prekršaja.

Na nesreću po vozača, policijaci su zapisali njegov registarski broj i već su podnijeli papire protiv njega kada se javio muškarac jermenskog porijekla tvrdeći da je počinilac prekršaja.

Bilo je to pomalo neočekivano, ali svakako nije nečuveno, tako da policajci nisu previše razmišljali o tome dok nisu provjerili i saznali da lice nema vozačku dozvolu, da nema validne bodove i da je takođe nije bio u regionu Majorke na dan kada su počinjeni zločini vozača.

Kako je istraga civilne saobraćajne garde napredovala, Jermenin se pojavio kao autor brojnih vozačkih prekršaja širom poluostrva, a u svima je pretpostavio gubitak bodova na kartici, uprkos tome što mu je dozvola već bila suspendovana.

U svim slučajevima, isti proces je ponovljen. Muškarac je priznao da je vozač motocikla počinio teži prekršaj, iako je vozilo bilo na ime drugog lica. Na ovaj način su vlasnici vozila zadržali bodove vozačke dozvole.

U Španiji, kao i u mnogim drugim zemljama EU, sistem bodova se koristi za kažnjavanje saobraćajnih prekršaja. Svaki vozač počinje sa 12 poena - početnici počinju sa 8- i počinju da ih gube kada naprave prekršaje.

Na primjer, korišćenje pametnog telefona tokom vožnje košta vas 3 boda, kao i novčanu kaznu. Kada neko izgubi sve bodove, vozačka dozvola mu se oduzima na određeno vrijeme. Civilna saobraćajna garda Majorke otkrila je da je Jermenin imao -321 poen.

Na primjer, sistem je pokazao da je priznao da je počinio dva prekršaja istog dana, u razmaku od samo pola sata, na samo 800 kilometara od svake lokacije.

U više od deset slučajeva, priznao je da je vozio motocikl pretjeranom brzinom, iako su snimci radarske kamere jasno pokazali da su vozači žene, prenosi zanimljivostidana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije