Zanimljivosti

Zašto mačke drže ponekad otvorena usta nakon mirisanja nečega

Zašto mačke drže ponekad otvorena usta nakon mirisanja nečega
Foto: Ilustracija | Zašto mačke drže ponekad otvorena usta nakon mirisanja nečega

Ako imate mačku kao ljubimca ili ako ste zainteresovani da saznate zašto mačke drže otvorena usta nakon mirisanja nečega ili je vidite s otvorenim ustima kada se vrzmaju okolo a ne znate odogovor mi smo tu da vam damo.

 

Kada mačka namiriše nešto što je posebno zanimljivo ili novo, ona može otvoriti usta kako bi bolje izložila ovaj organ mirisu. Ovo im pomaže da prikupe više informacija o mirisu i da bolje razumiju šta je to.

Pored toga, kada mačka otvori usta dok nešto miriše, to pomaže da se unese više molekula vazduha i mirisa. Ovo može pojačati miris i olakšati mački da obradi informacije. To se zove flehmenov odgovor, poznat i kao "smrdljivo lice".

To je ustvari mačji način da analizira nepoznat i zanimljiv miris. Flehmenov odgovor omogućava mirisu da putuje do vomeronazalnog organa na vrhu usta.

Da bismo razumjeli zašto mačke ostavljaju usta otvorena nakon što nešto njuškaju, moramo da pogledamo njihovu anatomiju. Mačke imaju poseban organ koji se zove Jacobsonov organ ili vomeronazalni organ koji se nalazi na krovu njihovih usta. Ovaj organ omogućava mačkama da otkriju feromone, hemijske signale koje životinje koriste da komuniciraju jedna sa drugom.

Vomeronazalni organ – koji se naziva i Jacobsonov organ kako smo gore rekli je region senzornih ćelija unutar olfaktornog sistema sisara, vodozemaca i gmizavaca.

Iako mačka izobličuje svoje mačije lice u čudan izraz, ona samo povlači gornju usnu. Mačka koristi usta, a ne nos, da usisava vazduh i filtrira ga u vomeronazalnu oblast.

Naučnici smatraju da senzorne informacije koje se kreću kroz vomeronazalni organ spadaju negdje između čula mirisa i ukusa. Psi takođe imaju ove receptore, ali prosječna mačka ima 30 vrsta receptora, dok pas ima samo devet.

Velike mačke poput lavova i tigrova takođe pokazuju flemen odgovor, kao i druge životinje kao što su konji i ježevi.

Slično Flehmanovom odgovoru je blep – divna navika mačke da ne uvlači jezik do kraja. Ovdje mačka "miriše" svoju okolinu sakupljajući feromone koji se prenose do vomeronazalnog organa.

Mužjaci mačaka češće prave lice nego ženke, ali ove druge koriste metod da prate svoje mačiće. "Muške mačke koriste flehmen odgovor u odnosu na parenje", rekao je veterinar Saša Gibons za Catster.

"Mirisi mogu pomoći da se ukaže na kompatibilnost i da li je tajming pravi." Poznato je da sterilisane muške mačke pokazuju flemen odgovor bez razmišljanja o parenju.

Vrijedi napomenuti da sve mačke ne pokazuju ovo ponašanje. Neke mačke možda više vole da drže zatvorena usta dok šmrkaju, ili mogu samo lagano otvoriti usta. Takođe je važno zapamtiti da su mačke osobe i da mogu imati različite razloge za svoje ponašanje.

(ZanimljivostDana)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije