Zanimljivosti

Zašto nastaje mučnina u toku vožnje?

Zašto nastaje mučnina u toku vožnje?
Foto: nastya_gepp/Pixabay | Zašto nastaje mučnina u toku vožnje?

​Od mučnine u toku vožnje pati veliki broj ljudi.

Naučnici uložili napor i uspjeli su da dokažu šta tačno izaziva mučninu tokom pokreta to jest, u toku vožnje.

Jedan dio ljudi, prilikom putovanja, pa čak i tokom kratkotrajne vožnje, osjeti simptome mučnine i vrtoglavicu praćenju nagonom za povraćanjem. Stručnjaci su pokušali da pronađu uzrok za mučninu tokom vožnje.

"Nije riječ o bolesti poput gripa, već o svojevrsnom 'kratkom spoju' u mozgu. Do tog 'kratkog spoja' dolazi kada mozak primi protivrječnu poruku o kretanju i položaju tijela u prostoru, što zbunjuje mozak i rezultira mučninom, a često i povraćanjem", objasnio je dr Jelinek, ljekar u berlinskom Centru za putovanja i tropsku medicinu.

Mučnina tokom vožnje naziva se još i kinetoza, odnosno bolest kretanja, i definiše se kao loša adaptacija organizma na pokret.

Ona se odigrava kada tri dijela našeg tijela osjete pokret - oči, unutrašnje uho i senzorni nervi koji šalju signale mozgu.

Kinetoza nastaje kada samo jedan od ovih gore prethodno navedenih čula, uglavnom unutrašnje uho, osjeti kretanje, a ostali ne.

Dok nam oči omogućuju da vidimo da se krećemo, nervi u mišićima i ekstremitetima nam daju osjećaj kretanja. Za to vrijeme, unutrašnje uho omogućuje nam da percepiramo kretanje.

Sićušne cijevi ispunjene tečnošću unutrašnjeg uha govore nam gdje se krećemo. Ako smo okrenuti naopačke, to odmah znamo. Ako hodamo brzo i to znamo jer se tečnost u uhu ponaša po zakonima fizike. Talamus sve te informacije vrlo jednostavno prenosi u mozak.

Međutim, dok se vozimo automobilom ili brodom, talamus je zbunjen. Mišići nisu u pokretu, a oči vide da se krećemo, pritom i brzo.

Spomenuta tečnost u unutranjem uhu jako se uznemiri jer se krećemo. Dolazi do pobrkanih signala koji upućuju na to da nešto nije u redu, što zbunjuje mozak koji stimuliše proizvodnju hormona stresa.

Odnosno kada ostala čula "zakažu"  naš mozak se buni i dobija pomiješane signale. Zbog abnormalnosti, utiče na cijeli organizam i otuda nastaje osjećaj mučnine i refleks za povraćanjem.

Inače mučnina za vrijeme vožnje češća je kod djece jer mozak nije još u potpunosti razvijen, za razliku od mozga odrasle osobe koji već "ima iskustva" i bolje procesuira protivrečne poruke.

Na sreću onih koji pate od mučnine u toku vožnje takozvana "bolest putovanja" prestaje čim izađu iz prevoznog sredstva.

 

(zanimljivostidana.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije