Zanimljivosti

Zašto se većina cijena završava na ,99

Zašto se većina cijena završava na ,99
Foto: Zanimljivosti.com | Zašto se većina cijena završava na ,99

Da li ste se ikada zapitali zašto većina prodavnica cijene proizvoda predstavlja u obliku (prvi broj) potom “,99”. Većini potrošača taj oblik je toliko uobičajen da uopše ne primjećuju gotovo genijalno djelotvornu prodajnu taktiku koja se krije iza toga.

Možda se čini glupim staviti cijenu nekog proizvoda da bude jednu paru, evro cent ili američki cent, ali ova cjenovna strategija primjenjuje se najmanje već sto godina. Stručnjaci ne mogu sa sigurnošću da kažu ko je osmislio taj trgovački trik, ali s lakoćom mogu potvrditi i objasniti njegovu djelotvornost.

Takvo formiranje cijene temelji se na teoriji da se, zato što čitamo s lijeva nadesno, prva brojka cijene jače urezuje u naš um. Upravo zbog toga će potrošači prije kupiti proizvod koji košta na prijmer 99,99, a ne identičan proizvod koji stoji tačno 100.

Osim toga, ljudi često ne žele da zamaraju um i ne žele da troše energiju na razmišljanje i donošenje odluka o kupovini proizvoda, pogotovo kad je riječ o onima nižih ijcena, pa je lako moguće da brojeve iza glavne vrijednosti uopše ne uzimaju u obzir.

U članku Erika Andersona i Dankana Simestera, stručnjaka za marketing i menadžment, objavljenom u časopisu Harvard Business Review, objašnjava se kako ,99 ustvari predstavlja varku kojom prodavač želi da uvjeri potrošača da je određeni proizvod na sniženju.

Većina potrošača nesvijesno nasjeda na to i vjeruje kako su dobro prošli kupovinom tog proizvoda.

S druge strane, postoje radnje koje stavljaju pune cijene na proizvode.

Objašnjenje toga vide u činjenici da oni ne žele da se nova odjeća poistovjećuje s onom "jeftinijom", dok će trgovine koje žele naglasiti jeftine stvari u svojoj ponudi u cijenama uvijek imati varijantu ,99.

(Zanimljivosti dana)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije