Zanimljivosti

Zatvorenici koristili mačku da prošvercuju telefon u zatvor

Zatvorenici koristili mačku da prošvercuju telefon u zatvor
Foto: N.N. | Zatvorenici koristili mačku da prošvercuju telefon u zatvor

Šverc mobilnih telefona u zatvore postao je globalni problem. S ovom pojavom se bore stražari svih zatvora na planeti jer sami zatvorenici svakodnevno smišljaju nove kreativne načine kako da dođu do mobilnih telefona i na taj način stupe u kontakt s vanjskim svijetom.

Zatvorenici jednog zatvora u Kostariki nedavno su postali prvi u svijetu koji su uspjeli iskoristiti dresirane mačke za ovaj poduhvat.

Naime, oni su uspjeli dresirati ove kućne ljubimce da donesu mobilni telefon u njihove ćelije, a da ih stražari apsolutno ne  primijete.

Grupa zatvorenika koja je koristila mačke za šverc telefona je tek nedavno otkrivena, a ministar pravde Kostarike je javno prikazao video-snimak mačke koju su presreli čuvari dok je pokušavala da unese telefon iza zatvorskih zidova "La Reforme".

Snimak je pokazao mačku koja korača prema ćelijama dok na svojim prsima ima zavezan manji paket.

Nakon što su čuvari uspjeli da uhvate mačku, otvorili su paket, koji je bio zavezan na njenim prsima, i u njemu su bili mobilni telefon, punjač, zamjenska baterija i bubica za slušanje razgovora.

Portparol Ministarstva pravde Kostarike nije precizirao gdje je mačka tačno uhvaćena i na koji način su je stražari uspjeli namamiti i preuzeti paket koji je nosila.

Portparol je, ipak, istakao da je u pitanju dobro dresirana mačka, koju su zatvorenici koristili nekoliko nedjelja.

Stražari ističu da nije čudno što su zatvorenici uložili veliki trud da istreniraju mačku da im unosi potrepštine jer je ovo mnogo efikasniji i bezopasniji način šverca nego da im robu donose posjetioci zatvora ili korumpirani čuvari.

Prije nekoliko godina druga grupa stražara u jednom zatvoru u Kostariki uspjela je da uhvati goluba, koji je nosio 14 grama kokaina i 14 grama marihuane za zatvorenika unutar zidina.

Golubovi definitivno imaju mnogo veću šansu da prokrijumčare paket u zatvor, međutim oni mogu da nose samo lakši teret.

Mačke, s druge strane, mogu da ponesu mobilni telefon, koji je mnogo teži od narkotika.

Telefoni su veoma cijenjena roba unutar zatvora, jer zatvorenici njima mogu da koordinišu svoje kriminalne radnje iz zatvora, da vrše pritisak na svjedoke kao i da počine razne telefonske i internet prevare.

Kostarika već godinama pokušava da potpuno iskorijeni šverc telefona unutar zatvora, međutim sami zatvorenici svaki put smisle novi kreativan način kako da dođu do željenog telefona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije