Gadgets

Šta će u praksi značiti odluka da svi telefoni moraju imati isti punjač

Šta će u praksi značiti odluka da svi telefoni moraju imati isti punjač
Foto: Unsplash | Šta će u praksi značiti odluka EP da isti punjač moraju imati svi telefoni

Evropski parlament je gotovo jednoglasno usvojio nova pravila koja se odnose na uvođenje standardnog punjača za male elektronske uređaje poput pametnih telefona i tableta.

Novi zakon će stupiti na snagu na jesen 2024. godine, tako da će USB port tip-C biti standardni za punjenje pametnih telefona, tableta , e-čitača, tastatura, kompjuterskog miša, GPS uređaja, digitalnih kamera, slušalica, hedset uređaja, konzola i prenosnih zvučnika. Od 2026. godine USB-C će postati norma i u slučaju punjača za laptopove.

Zakon je usvojen velikom većinom, sa 602 glasa "za", 13 "protiv" i 8 uzdržanih.

"Ovo jednostavno rješenje će svake godine uštedjeti hiljade tona elektronskog otpada, olakšati nastavak upotrebe stare elektronike, unaprijediti iskustvo potrošača i smanjiti nepotrebne troškove", rekao je evroparlamentarac sa Malte, Aleks Agijus Saliba. On se nada da će Evropska unija biti primjer i ostatku svijeta.

Jedinstveni punjač nije od koristi samo za životnu sredinu, već i za novčanike potrošača, tvrdi izvršna potpredsjednica Evropske komisije, Margareta Vestager.

"Na ovaj način ćemo uštedjeti najmanje 250 miliona evra godišnje", istakla je Vesteger.

Novi modeli "Ajpeda" i Makbuka koriste USB-C portove za punjenje, kao i vrhunski modeli telefona popularnih Android proizvođača kao što su "Samsung" i "Huavej".

Promene bi se odnosile na priključak za punjenje na tijelu uređaja, dok bi kraj kabla koji se povezuje sa utikačem mogao biti USB-C ili USB-A.

Otprilike polovina punjača prodatih sa mobilnim telefonima u Evropskoj uniji 2018. godine imalo je USB mikro-B konektor, dok je 29 odsto imalo USB-C konektor, a 21% Lightning konektor, pokazala je studija Komisije o proceni uticaja iz 2019. godine.

Skroman doprinos smanjenju elektronskog otpada

Na punjače odlazi između 11.000 i 13.000 tona elektronskog otpada svake godine, pokazuju podaci Evropske komisije, a nova pravila će tu količinu drastično smanjiti. Međutim, taj pad je i dalje kap u okeanu elektronskog otpada jer je samo u EU prikupljeno ukupno 4,5 miliona tona 2019. godine.

U Evropskoj uniji je u prošloj godini prodato oko 420 miliona mobilnih telefona i drugih prenosivih elektronskih uređaja.

Prosječna osoba posjeduje oko tri punjača za mobilne telefone, od kojih dva redovno koristi.

U 2009. bilo je više od 30 različitih punjača, dok sada većina modela ima tri – USB-C, Lightning i USB mikro-B.

Proizvođači pametnih telefona su se godinama opirali prijedlogu standardizacije tehnologije punjenja. Pre deset godina je industrija postigla dogovor sa Komisijom i obavezala se da će smanjivati broj različitih tehnologija punjenja. To je dovelo do određenog napretka, ali i dalje je bilo nedovoljno u očima Parlamenta koji je 2020. godine udvostručio svoje zahtjeve Komisiji da predloži zakon za regulisanje ovog pitanja.

"Ovo nije kraj priče. Moramo da nastavimo sa praćenjem promena u tehologiji punjenja elektronskih uređaja. Videće se da li će biti potrebe za poboljšanjem iskustva potrošača, smanjenjem troškova i poboljšanjem ekoloških performansi, a to će nam omogućiti da razmotrimo proširenje obima smjernica", rekla je Vestager.

Kada zakon stupi na snagu, Komisija će imati dvije godine na raspolaganju da donese nova pravila za regulisanje i standardizaciju tehnologija bežičnog punjenja.

Tri institucije Evropske unije su se dogovorile o detaljima direktive o zajedničkim punjačima još u junu.

Vlade članica Evropske unije sada treba da daju svoje konačno odobrenje, a to se očekuje tokom sastanka Vijeća za životnu sredinu koji je zakazan za 24. oktobar. Poslije toga će zakon stupiti na snagu, a zemlje EU imaju rok od šest mjeseci da ga prenesu u svoje nacionalno zakonodavstvo.

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije