Istorija

Isak Njutn svojevremeno predvidio smak svijeta

Isak Njutn svojevremeno predvidio smak svijeta
Foto: Wikimedia Commons | Isak Njutn svojevremeno predvidio smak svijeta

Iako je Ser Isak Njutn možda jedan od najuticajnijih genija svih vremena, nije sve što je predložio bilo vrijedno školskih udžbenika. Britanski polimat otkrio je gravitaciju i revolucionirao naše razumijevanje svemira, ali je takođe bio prilično nekonvencionalan u mnogim svojim nastojanjima.

Pored svojih naučnih i matematičkih uspjeha, Njutn je takođe iznio neke manje uvjerljive teorije. Na primjer, dok je kuga harala Engleskom 1665. godine, preporučio je oboljelima da pokušaju sisati "pastile" napravljene od praha žabe pomiješane s komadima mrtve životinje. Dovoljno je reći da to nije baš djelovalo.

Takođe je godinama gajio fascinaciju alhemijom i teologijom. Tako su ga njegova stroga hrišćanska vjera i pridržavanje svetih zapisa naveli da predvidi kraj svijeta 2060. godine. Prema riječima direktora Njutn Projekta Kanada (NPK), Stefena Snobelena, Njutn je čvrsto vjerovao da su "sveta proročanstva" Biblije zapravo "predviđanja budućih događaja".

Međutim, takođe je priznao da su takvi tekstovi pisani u jako simboličnom jeziku koji zahtjeva pažljivo tumačenje. I, naravno, smatrao je da je upravo on prava osoba za taj posao. Na komadu papira, Njutn je upotrijebio niz jednostavnih matematičkih računica kako bi izračunao datum buduće apokalipse.

Ključno je bilo utvrditi datum kada je navodno počela "Velika otpadnost" - kada su glavne hrišćanske crkve odstupile od izvorne vjere koju je utemeljio Isus. Njutn, protestant, vjerovao je da se to dogodilo kada je Katolička crkva preuzela vlast. I tako, jednom kad je utvrdio da je "vrhovništvo pape" započelo 800. godine, ostalo je sve na svom mjestu. Nakon što je proučio zapise - konkretno, Knjigu proroka Danijela - zaključio je da će "korupcija" Crkve trajati 1.260 godina.

Dodajte 1.260 do 800 i što vam preostaje? Da, 2060. Ipak, iako je Njutn vjerovao da će biti "ratova i kataklizmi" uoči ovog velikog obračuna, nije sve bilo samo propast i tama.

"Za Njutna bi 2060. godina bila više poput novog početka. Bilo bi to kraj starog doba i početak nove ere", objasnio je Snobelen. Na detaljnom blogu profesor je primijetio da je Ser Isak vjerovao da će "nekoliko trenutaka nakon pada korumpirane katoličke Crkve, Hrist se vratiti i uspostaviti 1000-godišnje Kraljevstvo Božje na Zemlji".

Što, ako ste poput Njutna, bio je prilično uzbudljiv izgled. "Pozivajući se na proroka Miheja, Njutn je vjerovao da će to Kraljevstvo donijeti vrijeme mira i prosperiteta, vrijeme kada će ljudi 'pretvoriti svoje mačeve u plugove i svoje koplje u srpove' i kada 'narodi neće dizati mač protiv naroda, niti će se više učiti ratovati'," dodao je Snobelen.

Ipak, ikonični filozof bio je oprezan kad je riječ o davanju previše naglaska na specifične datume. Kako to Snobelen kaže: "Ozbiljno je shvatio biblijske odlomke koji tvrde da niko osim Boga ne zna vrijeme kraja", prenosi "Klik".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije