Nauka

Električni brodovi su budućnost prevoza

Električni brodovi su budućnost prevoza
Foto: N.N. | Električni brodovi su budućnost prevoza
N.N.

Kasnije ove godine, očekuje se da će najveći svjetski električni teretni brod krenuti na svoje prvo putovanje.

Brod poznat kao Jara Birkland isploviće iz Norveške. Kompanija Jara, koja ga je i naručila, očekuje da će brod smanjiti emisiju ugljenika jednaku onoj koju bi u vazduh ispustilo 40.000 putovanja svake godine, a koja obavljaju dizel-kamioni.

Ipak, veliki izazov sa kojim se suočavaju električni brodovi je taj što standardne litijum-jonske baterije jednostavno ne posjeduju dovoljno energije da bi ovaj ogromni teret mogao da se kreće po svijetu nesmetano.

Danas se baterije zasnovane na NMC hemijskim proizvodima mogu koristiti samo za elektrifikaciju trajekata i kontejnerskih brodova poput Jara Birklanda, koji pokreće baterija kapaciteta 9 megavat časova.

Snaga 90 Tesla S automobila

Kako bismo lakše razumjeli, ta snaga jednaka je snazi od 90 Tesla Model S baterija i dovoljna je za kratka putovanja do 30 nautičkih milja sa 3200 tona tereta (oko 55 kilometara).

Međutim, kako bi se ispunile energetske potrebe ogromnih međunarodnih teretnih brodova, koji prevoze desetine hiljada tona i koriste desetine gigavat časova energije, trebaće nam naprednije baterije.

"Motori teretnih brodova mogu biti visoki koliko i četvorospratna kuća, a široki kao tri autobusa“, ​​kaže Nataša Braun, portparolka Međunarodne pomorske organizacije UN-a.

"Trenutno, veličina potrebne baterije vjerovatno bi morala da ograniči količinu tereta koji je moguće prenijeti, do te mjere da takva stvar ne bude isplativa", objasnila je ona, a prenosi portal Wired.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije