Nauka

Naučnici: Kupanje u bazenima, moru i rijekama sigurno od virusa korona

Naučnici: Kupanje u bazenima, moru i rijekama sigurno od virusa korona
Foto: N.N. | Naučnici: Kupanje u bazenima, moru i rijekama sigurno od virusa korona
N.N.

Ljeto se uvijek povezuje s vodom, bilo da se radi o moru, jezeru, rijeci, bazenu ili kadi.

"Nema podataka da se neko zarazio virusom korona putem vode", kaže profesorica Karin B. Mičels, predsjednica Odjela za epidemiologiju na UCLA-a Univerzitetu.

"Ne mogu reći da je rizik 100 odstotno nulti ali vam mogu reći da mi nikada ne bi palo na pamet da mogu dobiti kovid-19 iz bazena ili mora", kaže Paula Kanon, profesorica molekularne mikrobiologije i imunologije.

Na web stranicama koje daju savjete oko pandemije, piše da nema dokaza da se virus koji uzrokuje kovid-19 može prenijeti preko bazenske vode, kada, igrališta s vodom.

Hlor je u većini bazena dovoljan za deaktiviranje virusa. Stručnjaci kažu da nisu poznati prenosi bolesti vodom u rijekama, jezerima ili moru. Takođe, smatra se da je boravak na otvorenom manji rizik od zatvorenog prostora zbog slobodnog protoka zraka. "Čak da je to i teoretski moguće, morali bi popiti jezero da biste se možda zarazili", kaže profesorica Mihaels. Neki virusi žive u fekalnim tvarima koje dospijevaju u more kanalizacijom, ali dosadašnja istraživanja pokazuju da je glavni način prenosa kovid-19 respiratoran, a ne fekalno-oralan.

Do sada, nema podataka da je virus SARS-CoV-2 održiv u slanoj vodi. Nije sigurno ni da li je virus zarazan nakon što prođe kroz ljudski probavni sistem ili uređaj za pročišćavanje otpadnih voda.

(Telegram.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije