Nauka

Robot oprašuje biljke umjesto pčela

Robot oprašuje biljke umjesto pčela
Foto: Pexels/Pixabay | Robot oprašuje biljke umjesto pčela

Procjene agronoma pokazuju da ukupna proizvodnja voća opada za 4,7 odsto na godišnjem nivou, dok je rod povrća umanjen za 3,2 procenta. Kod orašastih plodova bilježi se gubitak od 4,7 odsto, a nepovoljni rezultati nastaju zbog neadekvatnog oprašivanja, piše The Next web.

Naučnici sa Univerziteta Tampere u Finskoj ulili su nadu agronomima letećim robotom, koji bi u poljoprivredi mogao da posluži kao vještački oprašivač. Inspiracija za izum bile su sjemenke maslačka. Naučnici su u svom istraživanju koristili polimere koji reaguju na stimuluse. Uspjeli su da naprave minijaturne savitljive robote koji hodaju, skaču, plivaju i lete. Robot napravljen od polimera ima sposobnost letenja zahvaljujući energiji vetra i sunčeve svjetlosti.

Robot svojim izgledom podsjeća na semenku maslačka, a porozna struktura i masa od 1,2 miligrama daju mu mogućnost da lebdi u vazduhu zahvaljujući vjetru. Robot se može ručno prilagođavati smjeru i jačini vetra menjajući oblik tela. Kreiranje vrtloga vazduha omogućava robotu da preleti velike razdaljine nošen samo energijom vjetra, prenosi Benchmark.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije