Okolina

190 miliona djece u opasnosti od kriza povezanih s vodom

190 miliona djece u opasnosti od kriza povezanih s vodom
Foto: Pixnio | 190 miliona djece u opasnosti od kriza povezanih s vodom

NJUJORK - Nova analiza UN-ove agencije za djecu, UNICEF, pokazuje da je oko 190 miliona djece u 10 afričkih zemalja u najvećem riziku od spajanja triju prijetnji povezanih s vodom - neadekvatne vode, sanitarnih uslova i higijene (WASH); povezane bolesti i klimatske opasnosti.

Studija, objavljena u ponedjeljak uoči UN-ove konferencije o vodama, otvara se u novom prozoru, pregledala je pristup domova uslugama WASH-a, teret smrti djece mlađe od pet godina koja se može pripisati WASH-u i izloženost klimatskim i ekološkim opasnostima, otkrivajući gdje se djeca suočavaju s najvećim prijetnja i gdje je ulaganje u rješenja prijeko potrebno kako bi se spriječile nepotrebne smrti.

"Afrika se suočava s vodenom katastrofom. Dok klimatski i s vodom šokovi eskaliraju na globalnom nivou, nigdje drugdje u svijetu rizici se ne povećavaju toliko ozbiljno za djecu", rekao je UNICEF direktor, Sanjaj Vijesekera.

Potom je dodao:

“Razorne oluje, poplave i istorijske suše već uništavaju objekte i kuće, zagađuju izvore vode, stvaraju krize gladi i šire bolesti. Ali koliko god izazovni bili trenutni uslovi, bez hitne akcije budućnost bi mogla biti mnogo mračnija", prenosi "UNgeneva"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije