Okolina

2017. među tri najtoplije godine u istoriji

2017. među tri najtoplije godine u istoriji
Foto: N.N. | 2017. među tri najtoplije godine u istoriji

Generalni sekretar Svjetske meteorološke organizacije Peteri Talas izjavio je danas da će ova godina biti među najtoplijim od početka mjerenja temperatura u 19. vijeku, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je Talas to kazao na početku međunarodne konferencije o usporavanju klimatskih promjena u Bonu na kojoj učestvuju predstavnici 200 država.

On je naveo da će tekuća godina biti nešto malo hladnija u odnosu na rekordnu 2016.

"2017. će biti među tri najtoplije godine od kada se vrše mjerenja", rekao je Talas u obraćanju delegatima.

U Bonu danas počinje konferencija o klimi koja će trajati do 17. novembra, a skupom ove godine prvi put predsjedava Fidži.

Njemačka, kao domaćin, za organizaciju je izdvojila 117 miliona evra, a kada je o prostoru riječ domaćin Bon je na obali Rajne napravio pravi šatorski grad za 25.000 učesnika - veličine oko osam fudbalskih terena, piše Dojče vele.

DW konstatuje da bi ovogodišnji razgovori mogli da budu teški. Sa jedne strane zbog najave predsjednika SAD Donalda Trampa o napuštanju Pariskog sporazuma. Sa druge strane delegacije bi tokom konferencije trebalo da razrade pravilnik, koji bi bio usvojen na sljedećoj klimatskoj konferenciji u Poljskoj, 2018. godine.

Nakon višegodišnjih napora da se postigne jedinstvo među zemljama, sada bi na papiru trebalo definisati konkretne mjere.

To je prije svega u interesu zemalja koje su posebno pogođene klimatskim promenama - ostrvske države poput Fidžija, koja ove godine predsjedava konferencijom COP23.

"Mora se čuti glas onih koji su najranjiviji", kazao je još u maju premijer Fidžija Frank Bajnimarama. "Ali zajedno moramo da govorimo u ime čitavog svijeta. Na kraju krajeva niko ne može da pobjegne od klimatskih promena", kazao je on.

SAD, koje su najavile povlačenje iz Pariskog klimatskog ugovora, predstavljaće podsekretar za političke poslove, Tomas Šenon.

Konferenciji će prisustvovati i predsjednik Francuske Emanuel Makron i njemačka kancelarka Angela Merkel, čiji se dolazak, kao i drugih lidera, očekuje krajem konferencije, prenosi AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije