Okolina

Aerosolna izmaglica uništava drveće i biljke u tajgama Rusije

Aerosolna izmaglica uništava drveće i biljke u tajgama Rusije
Foto: Pixabay/Ilustracija | Aerosol izmaglica uništava drveće i biljke u tajgama Rusije

Izmaglica izazvana zagađujućim materijama koje čovjek pravi preplavila je Arktik, zbog čega aerosol uništava drveće u tajgama Rusije i otežava rast biljaka, rekao je danas za TASS ekološki stručnjak iz Sibira Vladimir Šishkov.

Arktička izmaglica je vizuelni efekat u sjevernim dijelovima planete koji se stvara od raznih zagađivača, prije svega, industrijskih elemenata.

Ovaj efekat počeo je da se razvija sredinom prošlog vijeka, s razvojem svjetske industrije, zbog čega aerosol utiče na subarktičke ekosisteme.

Izmaglica je je smanjila sunčevu radijaciju na površini Zemlje.

"Pokušali smo da utvrdimo kako ovo smanjenje solarne energije utiče na rast drveća. Koristili smo Vaganov-Šaškin model, najčešće korisćen model ove vrste u međunarodnoj naučnoj zajednici", naveli su naučnici.

Analizirane su šume od zapadnog Sibira do Hatanga rijeke i prema riječima Aleksandra Kirđanova, člana Ruske akademije nauka iz Sibira, izmaglice iznad šuma nisu trajne.

"Ako pogledamo mape, koje pokazuju otrovne emisije gasova, možemo da vidimo da se na Arktiku ima veoma malo biljaka, jer toksini zagađuju atmosferu", rekao je Kirđanov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije