Okolina

Aerozagađenje izazvalo 400.000 prijevremenih smrtnih slučajeva

Aerozagađenje izazvalo 400.000 prijevremenih smrtnih slučajeva
Foto: Ilustracija | Aerozagađenje izazvalo 400.000 prijevremenih smrtnih slučajeva

BRISEL - Oko 400.000 prijevremenih smrtnih slučajeva zabilježeno je u Evropi usljed lošeg kvaliteta vazduha tokom 2016. godine, objavila je Evropska agencija za okolinu (EEA).

U izvještaju se navodi da je skoro svaki Evropljanin koji živi u gradu izložen nivou zagađenja koje premašuje nivo štetan za zdravlje.

"Zagađenje vazduha trenutno je najvažniji rizik iz okoline po ljudsko zdravlje", naglašava se u izvještaju.

Stručnjak EEA za kvalitet vazduha Alberto Gonzalez Ortiz rekao je da nivo opasnih čestica u evropskim gradovima opada, ali nedovoljno brzo.

"Još nismo dostigli standarde EU i, naravno, daleko smo od toga da dostignemo standarde Svjetske zdravstvene organizacije", rekao je Ortiz.

Prema zakonu EU, članice su obavezne da procijene stepen prisustva štetnih čestica u vazduhu, naročito u urbanim područjima, i da preduzmu mjere ako su pređena određena ograničenja.

EU je uvela oštrije restrikcije u vezi sa štetnim česticama nakon što je najviši sud evropskog bloka u junu presudio da gradovi treba da preduzmu mjere ukoliko su ograničenja premašena na samo jednoj lokaciji, umjesto da se u obzir uzima prosječna vrijednost u nekom regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije