Okolina

Ajkula progutala, pa povratila bodljikavog mravojeda (VIDEO)

Ajkula progutala, pa povratila bodljikavog mravojeda (VIDEO)
Foto: Wikipedia | Ajkula progutala, pa povratila bodljikavog mravojeda (VIDEO)

Australijski naučnici su se iznenadili kada su vidjeli tigrastu ajkulu koja je pred njima povratila bodljikavog mravojeda, koji je kopnena životinja.

Istraživači sa Univerziteta Džejms Kuk u Australiji obilježavali su morske životinje na sjeveroistočnoj obali, u blizini ostrva Orfeus, kada se pred njima pojavila tigrasta ajkula duga tri metra.

Pošto je povratila bodljikavog mravojeda, istraživači smatraju da je plivala duž obale, u plićaku i tako ulovila kopnenu životinju, prenosi RTS.

„Bili smo prilično šokirani onim što smo vidjeli. Zaista nijesmo znali šta se dešava“, rekao je Nikolas Lubik, član istraživačkog tima i dodao da ova vrsta ajkula rijetko povrati plijen, sem kada je pod stresom ili joj nešto ne odgovara.

Bodljikavi mravojed (echidna) vrsta je kopnene životinje koja živi na tlu Australije i Nove Gvineje. Pripada grupi sisara koji se legu iz jaja, imaju bodlje koje vire iz tijela, a njuška im je kao kod mravojeda. Tačan broj ovih životinja u divljini je nepoznat.

Tigraste ajkule su svaštojedi

Smatraju ih čistačima, jer mogu da pojedu sve što im je dostupno.

Tigrasta ajkula je ostala nepovrijeđena poslije svoje bodljikave užine, a naučnici su je obilježili akustičnim uređajem za praćenje, prije nego što su je vratili nazad u vodu.

U okviru istraživačkog projekta, koji je trajao od 2020. do 2023. godine, naučnici su obilježili 812 riba, raža i ajkula kako bi bolje razumjeli njihovo kretanje i ponašanje.

Tigraste ajkule su na drugom mjestu po broju napada na ljude, odmah iza bijelih ajkula, navedeno je u Međunarodnom dosijeu o napadima ajkula.

Prema istraživanjima koja je radio poznati prirodnjak Dejvid Atenboro, bodljikavi mravojed ili dugokljuna ehidna, smatra se ugroženom vrstom i nalazi se na Crvenoj listi Međunarodne unije za očuvanje prirode, prenosi RTCG.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije