Okolina

Alarmantno topljenje leda na planeti zbog klimatskih promjena

Alarmantno topljenje leda na planeti zbog klimatskih promjena
Foto: pixabay.com | Alarmantno topljenje leda na planeti zbog klimatskih promjena

Nivo okeana i mora svijeta mogao bi da poraste oko 40 centimetara do kraja vijeka zbog topljenja ledenih pokrivača izazvanog klimatskim zagrijavanjem, upozorava najnovija studija.

Naučnici iz gotovo 40 specijalizovanih medjunarodnih instituta izradili su modele prema dva scenarija emisije gasova s efektom staklene bašte, koje je pripremio Međudržavni panel o klimatskim promjenama (IPCC), i objavili seriju članaka u časopisu "Krajosfir" (Cryosphere).

Po prvom scenariju, ako se nastavi povećanje emisije gasova s efektom staklene bašte, topljenje leda na Antakrtiku će podići nivo mora do 30 centimetara, a topljenje leda s Grenlanda dodatnih devet centimetara.

Po drugom scenariju jakog smanjenja emisije štetnog gasa, topljenje ledenog pokrivača na Grenlandu bi ipak moglo da doda tri centimetara nivou mora.

Modeli za Antarktik, koji je pod većim brojem spoljnih faktora, daju različite rezultate za drugi scenario, čak i povećanje ledenog pokrivača što bi moglo da se smanji nivo mora za gotovo osam centimetara.

Početkom septembra studija objavljena u časopisu Nature climate change već je zaključila da može doći do povećanja nivoa mora od 40 centimetara do 2100. godine, što je katastrofalni scenario jer bi bio ugrožen opstanak stotina miliona stanovnika priobalnih zona u svijetu.

U septembru 2019, u specijalnom izveštaju stručnjaka IPCC procijenjeno je da će više od milijardu ljudi do sredine 21. vijeka živjeti u niskim priobalnim zonama, posebno osjetljivim na te promjene.

Povodom velikih varijacija različitih scenarija, Anders Leverman, istraživač Instituta Postdam za istraživanje uticaja klime (PIK), i jedan od autora studije, ocijenio je da "neizvijesnost ne treba da bude razlog za čekanje, naprotiv ona zahtijeva hitno djelovanje."

"Znamo da će se nešto desiti, samo ne znamo u kojoj mjeri će biti opasno", rekao je on.

U februaru studija koja je napravila sintezu modela 27 međunarodnih instituta, u koordinaciji sa Institutom Postdam je procenila da bi samo od topljenja leda na Antarktiku moglo da dođe do podizanja nivoa okeana od 58 centimetara do kraja ovog vijeka ako sadašnja stopa globalne emisije štetnih gasova ostane nepromijenjena.

Ako bi se otopile ledene površine i Južnog pola i Grenlanda, nivo svjetskih mora i okeana bi se podigao za čitavih 65 metara.

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije