Okolina

Alge obložile vodu i prekrile plaže, Kinezi angažovali mehanizaciju

Alge obložile vodu i prekrile plaže, Kinezi angažovali mehanizaciju
Foto: Tanjug/AP | Alge obložile vodu i prekrile plaže u kineskom gradu, angažovali mehanizaciju

Kineski lučki grad Chingdao angažovao je na hiljade čamaca, buldožera i druge mehanizacije kako bi se izborio s masovnim cvjetanjem algi koje prijete morskom ekosistemu, turizmu i vodenom saobraćaju.

Debeli sloj biljaka koji je obložio vodu i prekrio plaže ovog grada na sjeveru zemlje pojavio se prošlog mjeseca i navodno je najteži do sada zabilježen, a takva cvjetanja mogu da ugroze izvore hrane za okeanske životinje, a istovremeno daju i jak neprijatan miris.

Državni mediji izvijestili su danas da se ovo izbijanje proširilo na oko 9.290 kvadratnih kilometara, a novinska agencija Sinhua saopštila je da su vlasti rasporedile oko 7.300 plovila koja su do sada sakupile 240.000 tona algi, prenosi Rojters.

U Chingdaou se takva pojava bilježi najmanje 15 godina, ali nikada na ovom nivou, dok je slično cvjetanje mora u Kini sve češća pojava, ali i na unutrašnjim plovnim putevima.

Cvjetanje algi je prirodan proces, ali se smatra da je ono sve masovnije zbog porasta temperature mora i velike upotrebe đubriva na hemijskoj bazi, a takođe se pojavljuju i šire, pa je zabilježeno od Kalifornije do Sueckog kanala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije