Okolina

Alpi će do 2100. godine ostati bez leda

Alpi će do 2100. godine ostati bez leda
Foto: Pixabay | Alpi će do 2100. godine ostati bez leda
N.N.

Studija predstavljena na sastanku Evropske geonaučne unije u Beču predividjela je da će do kraja vijeka globalno zagrijavanje otopiti većinu leda koji oblikuje izgled i ekosistem današnjih Alpa, a to predviđaju švajcarski naučnici.

Čak i ako svijet uspije da postigne zadati cilj globalnog zagrijavanja na manje od dva stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijski nivo, dvije trećine ledenika u evropskom planinskom lancu nestaće do 2100. godine, tvrde naučnici ETH-a u

"Alpi će uglavnom biti bez leda do 2100. godine i samo će izolovane ‘krpice’ leda ostati na vrhovima", rekao je koautor studije Matijas Hus.

Naučnici smatraju da će već 2050. godine neće biti polovine leda na alpskim vrhovima, a u drugoj polovini vijeka rast temperatura biće mnogo izraženiji.

Problem je što će smanjenje lednika na Alpima poremetiti ekosisteme i uticati na privredu tog područja jer oni privlače turiste.

Međutim, iz njih se vodom snabdijevaju biljni i životinjski svijet, ali i poljoprivreda i hidroelektrane, prenio je Kurir.rs.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije