Okolina

Antora pravi velike baterije zbog čiste energije

Antora pravi velike baterije zbog čiste energije
Foto: Pixnio | Antora pravi velike baterije zbog čiste energije

Ogromne fabrike koje proizvode tekstil, hranu, hemikalije i cement zahtjevaju ogromne količine energije. Oni mogu da koriste energiju vjetra i sunca, ali pošto su ti izvori energije povremeni i nisu uvijek u blizini, zahtjevaju velike i veoma skupe baterije. Sada se kompanije kao što su Form Energy, AtmosZero i startup iz Silicijumske doline pod nazivom Antora Energy suočavaju sa izazovom: pristupačnijom tehnologijom baterija.

"Razvili smo novu klasu baterija, a to je termalna baterija, koja skladišti energiju kao toplotu umjesto kao elektrohemiju ili elektrohemijske veze", rekao je Džastin Brigs, glavni operativni direktor kompanije Antora. "Zbog toga smo u mogućnosti da skladištimo energiju po mnogo nižim troškovima."

Evo kako to funkcioniše:

Električna energija iz vjetra i sunca prolazi kroz kalemove, kao u tosteru, za zagrijavanje čvrstih, dobro izolovanih blokova ugljenika na preko 3.000 stepeni Farenhajta, čuvajući ogromnu količinu energije. Blokovi se mogu slati hladni u baterijskom modulu u fabrike. Sada se testiraju u električnoj kompaniji u Fresno u Kaliforniji.

"Tek smo počeli, a troškovi proizvodnje ovih proizvoda su još uvijek relativno visoki", rekao je Brigs. "Ali dugoročno, oni mogu biti primjera radi jeftiniji od konvencionalnih baterija kao što je litijum-jonska.

Čista energija je, naravno, glavni prioritet za klimatske investitore. Kristina Karapataki iz kompanije Breakthrough Energy Ventures, koju je osnovao Bil Gejts, kaže da bi ovaj posao mogao biti posebno unosan.

"Mislimo da je to tržišna prilika od više biliona dolara koja pokriva 40 odsto ukupne industrijske energije", rekao je Karapataki. "Antora je jedna od rijetkih kompanija sa kojima radimo i koja ima dokazanu tehnologiju koja je spremna da se nevjerovatno brzo proširi kako bi zadovoljila zahtjeve sektora.

Prije nekoliko godina, polje učesnika je u suštini bilo prazno. Sada postoji desetak kompanija za skladištenje toplotne energije koje koriste pjesak, kamen, ciglu ili druge vrste keramike za skladištenje energije kao toplote.

Antora je do danas prikupila 80 miliona dolara. Pored finansiranja iz Breakthrough energya, Antora je takođe podržana od Lovercarbon Capitala Chris Sacca Lowercarbon Capital, Shell Ventures, BHP Ventures, Grok Ventures i Trust Ventures, navodi "PCpress".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije