Okolina

"Apokalipsa" topi glečere u Italiji, na 2.000 metara preko 25 stepeni

"Apokalipsa" topi glečere u Italiji, na 2.000 metara preko 25 stepeni
Foto: pcdazero/Pixabay | "Apokalipsa" topi glečere u Italiji, na 2.000 metara preko 25 stepeni

U Italiji mjesecima ne pada kiša, presušuju rijeke, izbijaju požari, a na poznatim italijanskim Alpima dnevne temperature kakve do sada nisu zabilježene.

Vreli dani kakve Italija, pogođena prvo anticiklonom "Lucifer", a zatim i onim koji su nazvali "Apokalipsa", ne pamti. U gradovima su temperature preko 40 stepeni, bukte požari, a na planinama je zabilježena termička nula na više od 4.800 metara na Monte Bjanko, piše RTS.

Situacija na italijanskim planinama je dokaz sve katastrofalnijeg scenarija u vezi s vrlo visokim temperaturama, naročito na planinama i glečerima poput Marmolade na kome je, prije samo nekoliko sedmica, došlo do tragedije u kojoj je izgubilo život 11 osoba, upravo zbog visokih temperatura i otkidanja leda koji je usmrtio turiste i planinare.

Led i snijeg se tope pa teku čitave rijeke niz planine, a temperature dostižu i do 10 stepeni u najranijm jutarnjim časovima.

Na 2.000 metara temperature su preko 25 stepeni, a na 1.000 metara je 35 stepeni. Na planinama su stanovnici i turisti nekada uveče nosili jakne i džempere, a sada to više nije slučaj.

"Vrelina koja pogađa stijene, koja pogađa glečere, dovodi do termičkog stresa koji uzrokuju, kako se dogodilo na Marmoladi otkidanja dijelova leda", kaže vodič na Alpima.

Drugi vodič izjavio je da je mnogo turista otkazalo izlete na glečere jer su se uplašili nakon onoga što se desilo na Marmoladi i jer su temperature vrlo visoke. Kako izađe sunce, dodaje, tako počinje da teče voda sa planina i stvaraju se klizišta, tako da je situacija zabrinjavajuća.

Od planinara i turista se zahtijeva posebna pažnja kako zbog topljenja glečera, tako i zbog iscrpljenosti od vrućina biciklista koji vole da se penju na velike visine, ali rizikuju kolaps zbog napora i previsokih temperatura.

Najviša planinska koliba u Evropi, poznati rifugi, je Kapana Margerita na visini od 4.556 metara i tamo je temperatura dostigla pet stepeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije