Okolina

Arheolozi iskopali dio velike statue Ramzesa Drugog (FOTO)

Arheolozi iskopali dio velike statue Ramzesa Drugog (FOTO)
Foto: Pixnio | Arheolozi iskopali dio velike statue Ramzesa Drugog (FOTO)

Zajednička egipatsko-američka arheološka misija tokom iskopavanja južno od egipatskog grada Minja otkrila je gornji dio ogromne statue kralja Ramzesa Drugog, saopštilo je egipatsko Ministarstvo turizma i antikviteta.

Krečnjački blok visok je oko 3.8 metara i prikazuje sjedećeg Ramzesa koji nosi duplu krunu i pokrivač za glavu sa kraljevskom kobrom, rekao je šef egipatskog tima misije Basem Džihad.

"U gornjem dijelu zadnjeg stuba statue prikazani su hijeroglifski zapisi koji veličaju kralja, jednog od najmoćnijih faraona starog Egipta", dodao je on, prenosi "Reuters".

Veličina statue u kombinaciji sa njenim donjim dijelom, koji je otkopan prije nekoliko decenija, dostigla bi oko sedam metara. Grad El Ašmunein, na zapadnoj obali rijeke Nil, bio je poznat u starom Egiptu kao Hemnu, a u grčko-rimsko doba bio je regionalni glavni grad Hermopolis Magne.

Studije su potvrdile da gornji dio statue odgovara donjem dijelu koji je otkrio njemački arheolog Gunter Roder 1930. godine, rekao je načelnik egipatskog Vrhovnog savjeta za antikvitete Mustafa Vaziri.

Ramzes Drugi, takođe poznat kao Ramzes Veliki, bio je treći faraon Devetnaeste egipatske dinastije i vladao je od 1.279. do 1.213. godine prije nove ere, prenosi "b92".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije