Okolina

Arheolozi otkrili srednjevijekovno groblje u Sloveniji

Arheolozi otkrili srednjevijekovno groblje u Sloveniji
Foto: N.N. | Arheolozi otkrili srednjevekovno groblje u Sloveniji

​Tim arheologa iz Muzeja Pomurja u Sloveniji otkrio je srednjovjekovno groblje u mestu Tišina, prvo takve vrste u severoistočnom Pomurju.

Do sada je identifikovano oko 50 grobova, mada tim procjenjuje da ih ima nekoliko stotina, navodi STA.

Najznačajniji artefakti pronađeni u grobovima bili su različiti tipovi ženskog nakita, uglavnom ukrasi za kosu i prstenje.

Samo Sankovič, vođa arheološkog tima, za agenciju kaže da je pronađeni predmeti pripadaju vremenu "bjelobrdske kulture" koja je naseljavala Panonsku niziju između 10. i 12. vijeka.

Otkriće groblja donosi i nove činjenice vezano za nastanak i srednjovijekovnu istoriju slovenačkog grada Tišine.On se prvi put spominje u pisanim dokumentima 1347. godine, a ovo otkriće pomera njegov nastanak za još najmanje 300 godina ranije.

Stručnjaci koji su sproveli geofizička istraživanja u lokalnoj crkvi otkrili su da se ispod nje možda skriva još starija crkva koja datira iz istog vremena kao i groblje.

Prošle godine otkriveni su srednjovjekovni i moderni grobovi duž sjevernog i južnog zida Župne crkve Marijinog rođenja, a iskopavanja se trenutno vrše između 30 do 50 metara sjeverno od crkve.

Metka Fujs, direktorka Muzeja Pomurja, primjetila je da su arheološka istraživanja poslednjih dvadeset godina promijenila dosadašnja saznanja o najstarijoj prošlosti regije.

"Izvanredni novi nalazi iz svih istorijskih epoha, od praistorije do srednjeg vijeka, pobudili su radoznalost šire javnosti za ovo područje", rekla je ona.

Za posjtioce, ovaj muzej je pripremio tematske izložbe i stalnu postavku u dvorcu Murska Sobota, čija se rekonstrukcija trenutno odvija.

U narednom periodu muzej Pomurja planira da predstavi najlepše eksponate iz svoje zbirke, uključujući i odabir ovog arheološkog materijala kao dio nove priče životu ljudi uz reku Muru tokom istorije, navodi agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije