Okolina

Bajden: Odlučujuća decenija u sprečavanju patnji budućih generacija

Bajden: Odlučujuća decenija u sprečavanju patnji budućih generacija
Foto: Tanjug/AP | Bajden: Odlučujuća decenija u sprečavanju patnji budućih generacija

GLAZGOV - Predsjednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas na početku klimatskog samita UN u Glazgovu, da će akcije za obuzdavanje klimatskih promjena preduzete u ovoj deceniji biti odlučujuće u sprečavanju patnji budućih generacija.

Američki predsjednik je upozorio da "niko od nas ne može pobjeći od najgoreg (scenarija) koje tek predstoji ako svijet ne uspije da iskoristi ovaj trenutak".

"Hoćemo li uraditi ono što je potrebno? Ovo je decenija koja će odrediti kakav odgovor ćemo dobiti na to pitanje", ocijenio je predsjednik SAD, prenosi AP.

Bajden je već imao priliku da se bavi vidljivim pojavnim formama klimatskih promjena od poplava i nestabilnih vremenskih prilika, preko suša do devastirajućih požara i mogao je da razmisli o redefinisanju globalne ekonomije, navodi BBC u izvještaju sa samita.

Predsjednik SAD je pred učesnicima samita u Glazgovu pokušao da prikaže ogromne troškove koji prate ograničavanje emisije ugljen-dioksida kao priliku za otvaranje novih radnih mjesta, prelazak na obnovljive izvore energije i električne automobile.

"Možemo da stvorimo okruženje koje podiže životni standard širom svijeta. Ovo je i moralni, ali i ekonomski imperativ", poručio je predsjednik SAD.

Bajden i njegova administracija suočavaju se s preprekama u podsticanju domaće javnosti i drugih nacija da se djeluje što prije i što brže na klimu, ali zamjeraju Kini što se nije više posvetila suzbijanju emisija ugljen-dioksida.

Ovaj skup se često proglašava ključnim svjetskim događajem za sprovođenje značajnih odluka Pariskog klimatskog sporazuma iz 2015. godine.

Američki predsjednik se izvinio zbog odluke svog prethodnika u Bijeloj kući Donalda Trampa da se SAD povuku iz Pariskog sporazuma i uoči dolaska u Glazgov je poručio da se "moć Amerike vraća".

Međutim, neposredno uoči klimatskog samita u Glazgovu, administracija u Vašingtonu nastojala je da ublaži očekivanja da bi ovaj dvonedjeljni skup, u kojem učestvuje više od 100 svjetskih lidera, mogao da rezultira nekim velikim pomakom ka značajnom smanjenju emisije gasova koji su štetni za klimu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije