Okolina

Pratite nas na Google news

Bajden potpisao niz ukaza za borbu protiv klimatskih promjena

Bajden potpisao niz ukaza za borbu protiv klimatskih promjena
Foto: Tanjug/AP | Bajden potpisao ukaze za borbu protiv klimatskih promjena
Tanjug

VAŠINGTON - Američki predsjednik Džo Bajden potpisao je u srijedu paket izvršnih naloga za borbu protiv klimatski promjena, među kojima je pauziranje novih naftnih i gasnih zakupa na saveznom zemljištu i smanjivanje subvencija za fosilna goriva.

Naredbe koje je potpisao mapiraju pravac za agendu u borbi protiv klimatskih promjena i predstavljaju zaokret u odnosu na politiku njegovog prethodnika Donalda Trampa, koji je težio da maksimalno poveća proizvodnju nafte, gasa i uglja ukidanjem propisa i ublažavanjem mjera za zaštitu životne sredine, navodi Rojters.

"Mislim da smo već previše dugo čekali da se pozabavimo klimatskom krizom", rekao je Bajden na ceremoniji u Bijeloj kući, navodeći da su prijetnje od intenziviranja oluja, požara i suša, sa kojima se SAD suočavaju, povezane sa klimatskim promjenama.

On je rekao da će se, izgradnja moderne i otporne klimatske infrastrukture i čiste energetske budućnosti, za SAD stvoriti miliona dobro plaćenih poslova.

Bajdenove planove pozdravili su međunarodni partneri i klimatski aktivisti, ali su najveće naftne kompanije upozorile da će ti potezi koštati SAD milione poslova i milijarde dolara prihoda u vrijeme kada je američka ekonomija već pogođena pandemijom korona virusa.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije