Okolina

Banjalučki sud poništio ekološku dozvolu za MHE na izvorima Sane

Banjalučki sud poništio ekološku dozvolu za MHE na izvorima Sane
Banjalučki sud poništio ekološku dozvolu za MHE na izvorima Sane

BANJALUKA - Okružni sud u Banjaluci je 12.deembra ove godine donio presudu kojom je poništena ekološka dozvola za malu hidroelektranu (MHE) “Medna” na izvorima rijeke Sane.

Ovom presudom prestaje da važi ekološka dozvola, a time i djelimično rješenje za građenje, saopšteno je danas iz Koalicije za zaštitu Sane.

- Imajući u vidu koliki je značaj očuvanja životnog okoliša, u koji se ubrajaju svi nenadoknadivi prirodni resursi, koje u ovom času nesporno sadrži predmetna lokacija, te se ne može olako provoditi postupak za pribavljanje tako važne dozvole, kakva je ekološka dozvola, stoji, između ostalog, u presudi Okružnog suda u Banjaluci.

Iz ekološkog udruženja Koalicija za Sanu navode da bi Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS napokon trebalo da donese odluku o proglašenju parka prirode za područje gornjeg toka rijeke Sane, u skladu sa Prostornim planom RS do 2015. godine, te zahtjevom ove koalicije.

Predstavnici Koalicije su pored tužbe za ekološku dozvolu, podnijeli tužbe na studiju uticaja na životnu sredinu i djelimično rješenje za građenje.

- Ukoliko bi se izgradila MHE na izvorima Sane trajno bi se uništile prirodne vrijednosti gornjeg toka rijeke Sane, zbog kojih je i planirana zaštita. Sana više ne bi bila na listi rijeka sa kvalitetom vode prve kategorije u Republici Srpskoj, a značajno bi se umanjili i potencijali cijelog područja za razvoj održivog turizma. U svakom slučaju, moguće štete bi bile daleko veće od navodnih koristi koje bi lokalne zajednice i budžeti imali od izgradnje, navode iz Koalicije.

Zbog svega navedenog, očekuju da će Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske raskinuti koncesioni ugovor za MHE „Medna“ na rijeci Sani.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije