Okolina

Banjaluka pozvala na zeleni oporavak

Banjaluka pozvala na zeleni oporavak
Foto: Ilustracija | Banjaluka pozvala na zeleni oporavak

Gradonačelnici 58 gradova iz cijele Evrope, među kojima je i Banjaluka, pozvali su na proširenje liste klimatskih i energetskih ciljeva EU do 2030. na najmanje 55 odsto pravno obavezujućih na nivou država članica, do 65 odsto uz odgovarajuću podršku u poređenju sa nivoima iz 1990.

Pozvali su i da se finansiranje EU usmjeri na zeleni i pravedni oporavak u gradovima.

U saopštenju Asocijacije evropskih gradova "Eurocities", koja je pokretač ove inicijative, ističu da je poziv uslijedio nakon glasanja Evropskog parlamenta u korist cilja od 60 odsto do 2030. godine, a uoči sastanka Savjeta Evrope, koji je juče počeo u Briselu.

U otvorenom pismu njemačkoj kancelarki Angeli Merkel u ulozi predsjednice Savjeta EU i predsjedniku Savjeta Evrope Šarlu Mišelu gradonačelnici opisuju proširene ciljeve kao "prirodnu prekretnicu na putu ka klimatski neutralnom kontinentu do 2050. godine, kao što je Savjet dogovorio prošle godine".

"Gradovi čine kritični dio 'Evropskog zelenog sporazuma', ali ne mogu djelovati sami, zato vas molimo da iskoristite politike EU za finansiranje i oporavak kako biste podržali vodeće gradove u ostvarenju njihovog dijela ovog zajedničkog cilja sa još većim ciljem smanjenja od 65 odsto.

Nećemo moći otključati potencijal evropskih gradova bez ambicioznog okvira politike EU", dodaje se u pismu.

Gradonačelnici su pozvali na značajna ulaganja u javni prevoz, zelenu infrastrukturu i obnove zgrada kako bi se omogućila tranzicija u gradovima. Plan EU za oporavak mora biti izrađen tako da ispuni najviše političke ambicije za smanjenjem emisija.

"Usvajanjem ovih mjera, poslaćete jasan signal da Evropi znači poslovanje na zelenom oporavku i podržava snažne klimatske akcije", zaključuje se u pismu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije