Okolina

Bezos obećao milijardu dolara za pošumljavanje Afrike

Bezos obećao milijardu dolara za pošumljavanje Afrike
Foto: Tanjug/Paul Ellis/Pool Photo via AP | Bezos obećao milijardu dolara za pošumljavanje Afrike

Projekat Velikog zelenog zida u Sahelu, za koji je u januaru najavljeno izdvajanje 19 milijarda dolara, već je prikupio gotovo polovinu obećanih sredstava, a sada je privukao i donaciju osnivača Amazona Džefa Bezosa.

"Na terenu je već osigurano 48 odsto novca", izrazio je zadovoljstvo francuski predsjednik Emanuel Makron na marginama COP26 u Glazgovu, na sastanku u vezi s tim projektom pošumljavanja velikog zemljanog pojasa koji zahvata 11 afričkih zemalja.

Projekt Velikog zelenog zida, započet 2007, dobio je zamah u januaru, u prilici One Planet Summita u Parizu na kojemu je najavljeno izdvajanje 19 milijarda dolara. Na jučerašnjem sastanku na kojem su sudjelovali princ Čarls i Džef Bezos, potonji je rekao da će njegova udruženje sutra preuzeti obavezu u iznosu milijardu dolara za obnovu tla, uglavnom u Africi.

Bezosov fond planira dati ukupno deset milijardi dolara

"Zvali smo princa Čarlsa, a on je pozvao Džefa Bezosa. Nije lako pridobiti međunarodna udruženja za sve ove male projekte", rekao je Makron pred novinarima.

Preduzetnici, uključujući Bezosa, našli su se na udaru kritika da troše novac na putovanja u svemir umjesto da rješavaju probleme na Zemlji. Osnivač najveće svjetske online trgovine rekao je da je tokom svemirskog leta u svojoj letjelici New Shepard u julu postao svjestan krhkosti planete.

"Rekli su mi kada vidite Zemlju iz svemira da to mijenja način na koji gledate svijet, no nisam znao da će to biti toliko istinito", rekao je Bezos na konferenciji.

Njegov Earth Fund planira ukupno dati deset milijardi dolara za borbu protiv klimatskih promjena.

(Index)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije