Okolina

BiH spremna da isprati direktive EU o zabrani plastičnih tanjira i slamki

BiH spremna da isprati direktive EU o zabrani plastičnih tanjira i slamki
Foto: Ilustracija | BiH spremna da isprati direktive EU o zabrani plastičnih tanjira i slamki

BRISEL, BANJALUKA - Evropski parlament i Savjet Evropske unije postigli su dogovor o zabrani korištenja plastike za jednokratnu upotrebu, kao što su plastični tanjiri i slamke, i očekuje se da on stupi na snagu u naredne dvije godine, a kada se to desi, i nadležni u BiH će, kako kažu, biti spremni da isprate direktive EU, dok ekolozi smatraju da bi ovo mnogo doprinijelo očuvanju okoline.

U Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS kazali su da će se ovo ministarstvo u procesu pridruživanja EU prilagođavati direktivama Unije, vodeći, prije svega, računa o interesima naše privrede.

U Ministarstvu okoliša i turizma FBiH kazali su da zvaničnu politiku zaštite okoline vode prema smjernicama EU.

"EU je prepoznala jednokratni plastični otpad kao problem čovječanstva i naravno da svi treba da se pridružimo zajedničkoj borbi protiv ovog ozbiljnog zagađivača. Direktivu o plastici za jednokratnu upotrebu EU ćemo primijeniti u svojim propisima kada ista stupi na snagu, a Ministarstvo okoliša i turizma FBiH će odmah uskladiti zakonsku regulativu sa standardima EU", naglasili su u ovom ministarstvu za "Nezavisne".

Dodali su da je način smanjenja upotrebe plastičnih kesa propisan Uredbom o naknadama za plastične kese tregerice iz 2014. godine.

Denis Žiško, koordinator Programa energija i klimatske promjene u Centru za ekologiju i energiju Tuzla, kazao je da samo kada pogledamo koliko su nam rijeke zagađene, možemo vidjeti koliko bi pozitivno bilo da se prestane koristiti plastika za jednokratnu upotrebu.

"Svako smanjenje korištenja plastike bi smanjilo zagađenje okoliša, tako da je svaka mjera te vrste korisna. Mi smo imali neku analizu plastike na tržištu, gdje su u plastici u igračkama nađeni tragovi broma. Plastika iz elektroničkog otpada se izvozi i reciklira i prave se drugi proizvodi, mahom u Kini i onda se ti proizvodi vraćaju na naše tržište i na tržište EU", istakao je Žiško za "Nezavisne" te dodao da se od takve plastike obično prave češljevi, igračke i slični proizvodi.

Naveo je da građani treba da pođu sami od sebe, te da treba da prestanu razmišljati na način da neko drugi treba da rješava njihove probleme.

"Sljedeći put kada odete u prodavnicu i kada vam na kasi daju kesu, vi se zahvalite i recite da vam ne treba, a proizvode spakujete u neki svoj ranac i to je vaš vlastiti doprinos u borbi protiv plastičnog otpada", istakao je Žiško.

Elizabet Kestinger, savezna austrijska ministarka za održivost i turizam, napisala je na svom Twitter profilu da je ovaj dogovor jedan korak naprijed u borbi protiv plastične pošasti.

"U okviru austrijskog predsjedavanja dogovorili smo zabrane i smanjenje plastičnih artikala za jednokratnu upotrebu na nivou EU", napisala je Kestinger na Twitter.

Kako je Evropska komisija navela, više od 80 odsto otpada u morima čini plastika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije