Okolina

Biciklom u Strazbur da se čuje NE nuklearnom otpadu

Biciklom u Strazbur da se čuje NE nuklearnom otpadu
Foto: N.N. | Biciklom u Strazbur da se čuje NE nuklearnom otpadu

NOVI GRAD - Želimo da se NE radioaktivnom otpadu na Trgovskoj gori i dalje glasno čuje, a iz tog razloga na biciklima ćemo do Strazbura prenijeti poruku o protivljenju svih nas, poručuju Mario Grab i Nenad Radoš, dvojica mladića iz Novog Grada, koji će se biciklima uputiti na vožnju dužu od 1.000 kilometara.

Oni će cijelom trasom kroz druge države do Strazbura prenijeti poruku o protivljenju odlaganju otpada u blizini mjesta u kom su odrasli.

"Pričaćemo o borbi običnog čovjeka protiv radioaktivnog otpada. Iako smo samo pojedinci, pred međunarodnim sudom u Strazburu ćemo jasno i glasno reći NE, a tom prilikom ćemo najaviti traženje pravde, kako na ulicama, tako i na sudovima", kažu ovi mladići, koji će se na daleki put ka Strazburu uputiti nakon 1. jula.

Akcija "Biciklima protiv radioaktivnog otpada" je odgovor na potrebu da se problem potencijalnog odlaganja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori, na 800 metara od rijeke Une i državne granice BiH i Hrvatske, čuje glasno i van granica ove dvije države.

"U vrijeme kada se BiH nalazi u vrhu svjetske ljestvice kada je u pitanju zagađenje vazduha, kada brojnim rijekama prijeti uništenje pod najezdom malih hidroelektrana, susrećemo se sa opasnošću čije posljedice mogu nadživjeti sve nas. Uprkos protivljenjima građana, struke, uprkos zaštićenim područjima i potrebi očuvanja jedne od najljepših evropskih rijeka Une, prijeti nam još jedna opasnost. Prijeti nam odlaganje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, u napuštenoj kasarni na samoj granici BiH i Hrvatske", poručili su Grab i Radoš.

Tridesetogodišnji Mario Grab kaže da život živi s prirodom te da je odrastao u malom gradu na ušću dvije rijeke Sane i Une, koji je okružen planinama, rijekama, zelenilom, raskošnom prirodom i plodnom zemljom.

"Odlaganje radioaktivnog otpada na ovom području ugrožava zdravu životnu sredinu svih mojih sugrađana u bližoj i široj okolini. Čovječanstvo je već dovoljno narušilo prirodu te ovom inicijativom 'Biciklizmom protiv radioaktivnog otpada', zajedno s prijateljem, želim da pokažem nezadovoljstvo u ime svih građana koji su direktno i indirektno ugroženi odlaganjem otpada na granici BiH", rekao je Grab.

Napomenuo je da je njegov korak mali, ali da udruženi koraci mogu biti veliki.

"Želim da se svi zajedno borimo za zdravo prirodno okruženje, vazduh, zemljište, vodu, biljni i životinjski svijet i podizanje ljudske svijesti o važnosti i odgovornosti prema zajedničkoj planeti i prirodi", kaže Grab.

Njegov 34-godišnji saputnik na ovom putu ka Strazburu Nenad Radoš kaže da Novi Grad leži na dvije rijeke te da jednostavno ne može da sjedi skrštenih ruku kada neko pokušava potencijalno da ugrozi njegovu okolinu i njegov dom.

"U skladu s tim, moj drugar i ja smo donijeli odluku da krenemo biciklima iz našeg grada do Strazbura, tačnije do Suda za ljudska prava, noseći poruku 'Ne želimo RAO u našem dvorištu'", istakao je Radoš.

Oni ističu da diplomatija BiH već 20 godina nije uspjela riješiti ovaj problem, dok Hrvatska ne želi nijedno drugo rješenje, osim smještanja najopasnije kategorije otpada poznatom čovječanstvu na samu granicu s našom državom.

"Zajedno su građani s obje strane granice jasno i glasno rekli NE radioaktivnom otpadu. Zajedno su struka, nevladin sektor, pa i nadležni iz BiH rekli 'ne', međutim to nije dovoljno", rekao je Grab.

Radoš kaže da su svjesni da Hrvatska negdje mora smjestiti svoj opasni optad, ali da ne žele pristati na kompromise koji u perspektivi mogu ugroziti kompletan živi svijet ove regije.

U Udruženju "Green team" Novi Grad, koje i organizuje akciju "Biciklima protiv radioaktivnog otpada", kažu da već godinama organizuju različite aktivnosti kada je riječ o borbi protiv radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije