Okolina

Bokom Kotorskom zaplovili prvi ekološki brodovi

Bokom Kotorskom zaplovili prvi ekološki brodovi
Foto: vijesti.me | Bokom Kotorskom zaplovili prvi ekološki brodovi

TIVAT - U Tivtu su puštena u saobraćaj prva dva broda na solarni i hibridni pogon koji će redovnim linijskom prevozom povezati morskim putem Bokokotorski zaliv, a cilj je smanjenje emisije štetnih gasova i rasterećenje drumskog saobraćaja u zalivu.

Riječ je o solarnom brodu "Eletra" i hibridnom "Gracijana" koje je sagradila kompanija "Bela Boka" uz podršku crnogorskog Ministarstva održivog razvoja i turizma, Privredne komore Crne Gore i Razvojnog programa UN (UNDP), saopšteno je opštine Tivat.

Direktor kompanije "Bela Boka" Rikardo Boneti zahvalio je svim partnerima za izgradnju prva dva broda na hibridni i solarni pogon.

"Ideja da realizujem ovaj sistem javnog, ekološkog, pomorskog prevoza otvara nov put za građane, te promociju i turističke usluge spajajući tri opštine Boke kotorske", rekao je Boneti, te istakao da su brodovi u cjelini sagrađeni u Crnoj Gori.

Preostali brodovi će po najavama Bonetija biti sagrađeni u narednih 12 do 18 mjeseci. On je ovom prilikom predstavio i manje plovilo za solarni pogon namijenjeno čišćenju zaliva od plastike.

Ministar pomorstva i saobraćaja Crne Gore Osman Nurković pozdravio je početak realizacije ovog projekta.

"Od trenutka predstavljanja projekta `Bela Boka` Ministarstvo ga je ocijenilo kao inovativnim i izuzetno bitanim, kako sa aspekta rasterećenja drumskog saobraćaja na putevima Bokokotorskog zaliva, tako i sa aspekta zaštite životne sredine", rekao je Nurković.

Stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori Danijela Gašparikova istakla je da je uvođenje linijskog saobraćaja plovilima na solarni i hibridni pogon potreba za zaštitom životne sredine i ekonomska šansa.

Gašparikova je zajedno sa sekretarom Sekretarijata za saobraćaj u opštini Tivat Tatjanom Jelić ozvaničila puštanje bodića simboličnim razbijanjem flaše šampanjca o bok.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije