Okolina

Budućnost čovječanstva: Nadgledanje kao mjera predostrožnosti

Budućnost čovječanstva: Nadgledanje kao mjera predostrožnosti
Foto: N.N. | Budućnost čovječanstva: Nadgledanje kao mjera predostrožnosti

​Profesor sa Oxford univerziteta, koji je prije 15 godina prognozirao da bismo jednog dana mogli da živimo u simuliranoj kompjuterskoj stvarnosti, iznio je nova predviđanja za budućnost čovečanstva, a koja su u vezi sa kontrolom potencijalno opasnih tehnologija.

Naime, Nik Bostrom je na posljednjoj TED konferenciji predstavio svoj najnoviji rad – "The Vulnerable World Hypothesis" – u kojoj, između ostalog, ističe da će vlade biti u obavezi da nadgledaju buduće tehnologije, a kako bi se sprečilo da čoveka uništi neka od njegovih kreacija.

Radi se o radikalnoj distopijskoj predstavi o budućnosti, čija sudbina zavisi od prirode ideja koje se u budućnosti budu javljale, a Bostrom predviđa da će se, ako se tehnologije ne budu pratile, u budućnosti konačno javiti i ideja čija bi realizacija mogla da dovede do uništenja civilizacije kakvu danas poznajemo.

Potencijalnu katastrofu bi, tvrdi Bostrom, mogla da spreči jedino efikasna vlada koja bi funkcionisala na nivou celog sveta i koja bi imala ovlašćenje da zaustavi razvoj svih potencijalno opasnih projekata. Takva vlada bi bila uvod u konačnu distopiju, budući da Bostrom predlaže i „ogrlice slobode“ koje bi građani stalno nosili, a kako bi članovi vlade mogli da konstantno prate njihove aktivnosti, te se fokusiraju na one koji su prethodno označeni kao opasni. Podatke koji bi se prikupljali na takav način obrađivali bi sistemi vještačke inteligencije, da bi u izvještajima navodili samo one djelove razgovora koji ukazuju na rađanje neke potencijalno opasne ideje.

Iako je čovječanstvo već svjedočilo zloupotrebama sistema za masovno nadgledanje građana, Bostrom ipak ističe da će u budućnosti jedino takav sistem moći da zaštiti čovječanstvo od razarajućih tehnologija. Ipak, postavlja se pitanje da li je sistem u kojem se prati svaki korak, te snima svaka izgovorena reč, slika sveta koji bi čovečanstvo poželelo da sačuva.

(Futurism)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije