Okolina

COP26 ublažio obećanja o ukidanju fosilnih goriva

COP26 ublažio obećanja o ukidanju fosilnih goriva
Foto: Tanjug/AP Photo/Alastair Grant | COP26 ublažio obećanja o ukidanju fosilnih goriva

Novi nacrt dokumenta sa samita Ujedinjenih nacija o klimi objavljen je jutros sa nešto blažim obećanjima u pogledu postepenog ukidanja korišćenja fosilnih goriva, u sklopu nastojanja 200 zemalja prisutnih u Glazgovu da postignu dogovor.

U novom nacrtu se pojavljuju dvije riječi koje "razvodnjavaju" raniji nacrt, a u kojem je u oštrom tonu rečeno da bi svijet trebalo da obeća da će prestati sa subvencijama za fosilna goriva i postepeno ih ukinuti, prenosi agencija Rojters.

Sada tekst uključuje riječi "nesmanjeni" ispred uglja (pod time se misli na sagorijevanje uglja bez "hvatanja" i skladištenja ugljenika), i pominje se postepeno ukidanje "neefikasnih" subvencija za fosilna goriva.

Arapske zemlje, od kojih su mnoge veliki proizvođači nafte i gasa, usprotivile su se formulaciji fosilnih goriva u ranijem nacrtu.

Paragraf sada glasi: "COP26 poziva strane da ubrzaju razvoj, primjenu i širenje tehnologija i usvajanje politika za tranziciju ka energetskim sistemima sa niskim emisijama, uključujući brzo povećanje proizvodnje čiste električne energije i ubrzanje postepenog ukidanja energije iz nesmanjenog uglja i neefikasnih subvencija za fosilna goriva".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije