Okolina

COP27: EU spremna da napusti pregovore o klimi

COP27: EU spremna da napusti pregovore o klimi
Foto: Tanjug/AP | COP27: EU spremna da napusti pregovore o klimi
Tanjug

Evropska unija je upozorila da je spremna da napusti pregovore o klimi ako se ne postigne dogovor, ali je navela da i dalje vjeruje da bi sporazum mogao biti postignut danas između pregovarača na samitu COP27 u Egiptu.

"Moramo da idemo napred, a ne unazad i svi ministri (EU) su spremni da odu ako ne budemo imali rezultat koji odgovara onome što svijet čeka - naime da učinimo nešto u vezi sa ovom klimatskom krizom", rekao je visoki predstavnik EU za klimatsku politiku Frans Timermans, prenio je Rojters.

Obraćajući se novinarima na marginama samita, on je pozvao druge strane u pregovorima da uzvrate naporima za postizanje dogovora, posebno po pitanju finansiranja siromašnijih zemalja pogođenih klimatskim katastrofama.

"Vjerujemo da je pozitivan rezultat danas još uvijek na dohvat ruke. Ali zabrinuti smo zbog nekih stvari koje smo vidjeli i čuli u posljednjih, recimo, 12 sati", kazao je on.

"Radije bismo da nemamo nikakvu odluku nego lošu odluku", istakao je Timermans.

Francuska je saopštila da pregovori o klimi na COP27 u Šarm-el-Šeiku još nisu doveli do postizanja sporazuma koji bi mogao da obuzda porast globalnih temperatura u ovoj fazi.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije