Okolina

Centar Pariza bez automobila?

Centar Pariza bez automobila?
Foto: N.N. | Centar Pariza bez automobila?
Srna

PARIZ - Gradska uprava Pariza predložila plan za drastično smanjenje automobilskog saobraćaja u centru prijestonice Francuske, javlja Bi-Bi-Si.

Novi plan predviđa zabranu saobraćaja u četiri centralna dijela grada, a prednost se daje biciklistima, pješacima i gradskom prevozu.

Zona niskog nivoa saobraćaja značiće manje zagađeni, zeleniji, mirniji i bezbjedniji grad, saopštio je Gradski savjet.

Tokom pandemije u Parizu je izgrađeno više stotina kilometara biciklističkih traka.

Gradonačelnik En Idalgo ponovo je izabrana prošle godine na osnovu platforme pod nazivom "grad od 15 minuta", čime se olakšava stanovnicima da priđu prodavnicama, školama i uslugama u okviru 15 minuta od njihove kuće, bilo pješke ili na biciklu.

Konsultacije o novom takozvanom pješačkom planu pokrenute su u srijedu, 12. maja. Stanovnicima i firmama biće dozvoljeno da voze u centralnom području, ali će tranzitni saobraćaj /through traffic/ biti zabranjen.

Zamjenik gradonačelnika Pariza Devid Belijar rekao je da novi plan prati primjere i u drugim gradovima kao što su Madrid, Nant i Rim, koji imaju neke zone grada potpuno pješačke.

On je naveo da nije riječ o potpunoj eliminaciji saobraćaja i pozvao je građane da iznesu mišljenje i prijedloge u upitniku koji će im biti podijeljen.

"Susjedi, lica smanjene mobilnosti, taksisti i lokalni trgovci i dalje će moći da pristupe centru grada", napomenuo je zamjenik gradonačelnika.

Konsultacije, koje počinju krajem godine, igraće ulogu u odlučivanju ko će moći da uđe u tu zonu, prenosi Bi-Bi-Si.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije